Fler sänker inkomstkrav för hyresrätter

2:25 min

Fler allmännyttiga bostadsbolag tar nu bort kravet på att du ska tjäna flera gånger mer än vad hyran är.

Göteborgs kommuns olika bostadsbolag är senast ut med att ta bort kravet på att tjäna tre gånger mer än hyran. Deras nya riktlinjer börjar gälla under hösten.

– Nu slopar vi kravet helt med utgångspunkt i att alla ska ha rätt och lika möjlighet att söka lägenhet, säger Mariette Hilmersson, vd för det kommunala företaget Framtiden som äger de allmännyttiga bostadsbolagen i Göteborg.

– Låt oss ha tilltro till människors egen förmåga att avgöra vilken hyra man kan klara, fortsätter hon.

Det är inte bara inkomstkraven som försvinner, det blir också lättnader om du har skulder. Fler betalningsanmärkningar om de inte gäller hyra och skulder kan vara okej - om du har ordnad ekonomi.

Carolin Tähtisaari bor i Göteborg och fick inte byta till en lägenhet inom allmännyttan som var billigare än den hon hade eftersom hon hade en äldre skuld på 13 000 kronor till Kronofogden.

– Jag tycker att de borde se att jag har råd med denna lägenheten som är dyrare, säger Carolin Tähtisaari. Jag tyckte att det var sjukt, jag förstod inte hur de resonerade när vi blev nekade. 

Från och med hösten blir det alltså skillnad. Alla de tre storstäderna har nu sänkt eller slopat sina inkomstkrav.

  • Malmös MKB sänkte kravet från att tjäna två gånger hyran till att du ska tjäna 1,5 gånger hyran. 
  • Stockholms kommunala bolag hade krav på tre gånger hyran och nu ska du som hyresgäst istället ha kvar 4675 kronor när hyran är betald.
  • Göteborg slopar inkomstkravet helt.

Branschens intresseorganisation Sabo säger att det är fler bolag än dessa som är intresserade av att sänka kraven och att allt fler ser över sina hyresriktlinjer, men det finns också exempel på kommuner som behållit kraven även efter en genomgång.

Mariette Hilmersson på Framtiden i Göteborg säger att de får utvärdera hur det har gått efter ett tag. 

– Kommer detta att medföra att vi hamnar i en situation där fler hyresgäster inte klarar att betala sin hyra? 

Kommunala Framtidens uthyrare kommer att arbeta mer med boendekalkyler och rådgivning för att hjälpa hyresgästerna. 

– Vi hoppas ju att det här ska gå jättebra, säger Mariette Hilmersson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista