Presidentvalet i USA

Trump ger stöd till partikollegan Paul Ryan

1:45 min

Presidentkandidat Donald Trump meddelar att han, efter tvekan, ger sitt stöd till partikollegan och representanthusets talman Paul Ryan i dennes primärvalskampanj om en plats i representanthuset.

Men slitningarna inom partiet är inte över.

Med ett kort stelt leende och två tummar upp förklarade Donald Trump att han nu stöttar Paul Ryan och ett par andra högt uppsatta republikaner som också söker omval i november då det inte bara är presidentposten som står på spel, utan också platserna i representanthuset och delar av senaten.

Paul Ryan är det republikanska partiets högst uppsatte valde politiker men utmanas i höst av en annan republikan om sin plats i representanthuset. Att Trump tidigare i veckan signalerade att han inte skulle stödja Ryan orsakade stor upprördhet inom partiet som kämpar för att överbrygga den djupa spricka som finns kring Trumps kandidatur och hans sätt att kampanja.

Trump har den senaste tiden fått mycket skarp kritik sedan han gjort nedsättande uttalanden om föräldrarna till en stupad amerikansk soldat.

Flera republikaner valde i samband med det att öppet gå ut och stödja motståndarsidans kandidat Hillary Clinton som också fick ett stort försprång i opinionsmätningarna.

Pressen har varit stor på Donald Trump för att få honom att rätta in sig mer i partiledet och i mindre utsträckning agera okontrollerbar solospelare.

Att han nu svänger efter påtryckningar och GER Paul Ryan sitt stöd ses av andra partitoppar som ett steg i rätt riktning för att ena partiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista