SMHI: Hösten har kommit

Glöm supervärmen. Nu har hösten redan kommit - i alla fall till Jämtland.

– Vi går in i en ostadigare period med flera regnområden, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI.

Väderstationerna Blåhammaren och Sylarna i Jämtlands län rapporterade redan i måndags att hösten kommit.

– Men enligt statistiken är det inte jätteovanligt att det kommer så här års. I övriga delen av landet har vi fortfarande sommartemperaturer, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI.

Under den kommande veckan kommer sommartemperaturen sjunka ett par grader i hela landet - på grund av ett regnområde.

– Inledningsvis blir det soligt i Götaland, stora delar av Norrland och Norrbotten under söndagen. I Svealand kommer det vara lite mer moln och enstaka regnskurar, säger Marie Staerk.

I början av nästa vecka drar ett regnområde från norska havet in och passerar österut.

– Det kommer bli ganska blött i stora delar av landet. Regnområdets tyngdpunkt kommer ligga på norra Norrland. I mitten av veckan kommer det falla som mest över södra Norrland.

Under veckan kommer dagstemperaturerna ligga mellan 15-20 grader i stora delar av landet. Och längs Österjöns kust kan plusgraderna nå över 20-strecket.

–I fjällen blir det lite kyligare. Men hösten är inte här riktigt här än för hela landet. Medeltemperaturen måste ligga under tio grader i fem dagar i streck, säger Marie Staerk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista