President Erdogan
Foto: Kayhan Ozer/TT

Erdogan under manifestation: Återinför dödstraffet

Flera miljoner deltagare
1:08 min

I Istanbul i Turkiet hölls under söndagen den största manifestationen hittills som president Erdogan uppmanat till sen kuppförsöket för drygt tre veckor sen.

Enligt regeringskällor var det flera miljoner människor som tagit sig till manifestationen.

President Erdogan tackade det turkiska folket och kritiserade i sitt tal, återigen det han uppfattar som omvärldens svala reaktioner och västerländska mediers kritiska rapportering om kuppförsöket.

Han upprepade också att han kan tänka sig att godkänna återinförande av dödsstraffet om det går igenom i parlamentet.

Dagens manifestation samlade flera miljoner deltagare, bland dem många toppolitiker och artister. Osmansk marschmusik framfördes och man uppmärksammade de över 200 som dödades vid kuppförsöket 15 juli.

De två oppositionspartierna CHP och MHP var på plats och partiledarna fördömde kuppförsöket i sina tal, något som även prokurdiska vänsterpartiet HDP gjort. Men de hålls utanför de samtal och manifestationer som presidenten och regeringspartiet står bakom på grund av påstådda kopplingar till den terrorstämplade PKK-gerillan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".