Två flickor går med ryggarna emot och håller handen.
Foto: Vadim Ghirda/TT

Diskussion kring ny sexlag i Turkiet

Strider mot FN:s barnkonvention
1:24 min

I Turkiet har det uppstått debatt kring en lagändring, där författningsdomstolen har ändrat definitionen av sexuella övergrepp mot barn.

– De övergrepp mot 15-åringar som tidigare var straffbara blir då lagliga, säger Canan Güllü, ordförande för Turkiets kvinnoorganisationers riksförbund.

Ändringen i den turkiska författningen röstades igenom för en månad sedan med motiveringen att barn i 12-15-årsåldern är tillräckligt mogna för att kunna ge sitt samtycke.

Förslaget måste överklagas senast i januari. Tillsammans med jurister och civila samhällsorganisationer förbereder Canan Güllüs riksförbund nu sina invändningar till justitiedepartementet och presidenten.

Förutom att bidra till en mer utsatt situation för barn, menar Canan Güllü att lagändringen strider mot FN:s barnkonvention och har kommit till för att förenkla möjligheten att gifta sig med minderåriga.

Tillförlitlig statistik över giftermål med minderåriga saknas, men den typen av äktenskap blir allt vanligare i Turkiet, enligt observationer från Turkiets kvinnoorganisationers riksförbund.

Den juridiska proceduren påverkas av kuppförsöket i Turkiet 15 juli. Delvis på grund av att flera av författningsdomstolens medlemmar gripits misstänkta för koppling till den utpekade Gülenrörelsen.

Enligt Canan Güllü riskerar frågor om kvinnors rättigheter att halka ned på dagordningen, men att hennes organisation försöker motverka en sådan utveckling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".