Sd satsar i Skåne och Blekinge

Inför höstens val ställer det invandringsfientliga partiet Sverigedemokraterna upp i tre gånger så många kommuner som förra valet, det visar en granskning som Ekot gjort. Partiet satsar mest i Skåne och Blekinge där man kandiderar på ett 20-tal håll.
Förra valet kandiderade Sverigedemokraterna i fyra kommuner i Skåne och Blekinge, och man tog sig in i Sölversborg och Höör. I år kandiderar man sammanlagt i 21 kommuner och landstinget i Blekinge. Lätt hitta kandidater Enligt partiet är det lättare att hitta kandidater här än på andra håll och närheten till Danmark och dom flyktingfientliga strömningarna där kan spela in, säger Richard Jomshof som är partiets toppnamn i Karlskrona. Inför valet gör Sverigedemokraterna allt för att uppfattas som seriöst och välkammat, och trots att man delar det främlingsfientliga budskapet med det öppet nazistiska NSF som också storsatsar just i Karlskrona och trots att också en del medlemmar gått mellan grupperna, så hävdar Richard Jomshof att det inte finns något samband. Kandiderar i Sölvesborg I Sölvesborg på gränsen mellan Skåne och Blekinge har Sverigedemokraterna ett mandat i fullmäktige sedan förra valet, nu kandiderar man med sex namn, men det socialdemokratiska kommunalrådet Jens Åberg är inte imponerad av vad han sett hittills- sverigedemokraterna har knappt märkts, säger han. Men partiets framfart möter också motsånd. I Karlskrona tänker dom etablerade partierna behandla Sverigedemokraterna på samma sätt som nazisterna, dvs med avståndstagande och vägran att ens diskutera. Kommunalrådet Jens Åberg i Sölvesborg räknar med att Sverigedemokrterna kommer ta fler mandat i området, men det oroar honom inte.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".