Hushållen mindre optimistiska

Under april bröts hushållens optimnistiska förhoppningar om att den svenska ekonomin ska fortsätta uppåt under de närmaste 12 månaderna. Det visar konjunkturinstitutets senanste siffror över hushållens inköpsplaner.
Även om förändringen av hushållens förväntningar inte är statistiskt säkerställd så bryter Konjunkturinstitutets sifror ändå mot de gissningar som gjorts i förväg och som bottnar i den allmänna tron att den svenska konjunkturern kan vända uppåt under hösten och i början av nästa år. Med de frågor som Konjunkturinstitutet ställt så tror hushållen att det är bättre att köpa kapitalvaror i dag än om ett år. En annan sida av samma sak är att hushållen tror att läget på arbetsmarknaden antagligen är sämre om 12 månader än det är nu. När det gäller det enskilda hushållets egen ekonomi så var uppfattningen den samma under april som när samma fråga ställdes för en månad sedan. På konjunkturinstitutet tror man att den stigande optimism som präglat hushållen sedan i vintras kan ha fått sig en törn av att börsen vänt ner - inte minst för många bolag som Nokia, Telia och Ericsson. När det gäller inflationsförväntningarna är läget oförändrat och priserna kommer att stiga med 2,5 procent under det närmaste året samtidigt som något fler hushåll tror att sparandet kommer att öka en smula. Men den här uppfattningen gäller alltså för en enstaka månad och ligger dessutom inom den statistiska felmarginalen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".