Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu och utrikesminister Margot Wallström.
Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu och utrikesminister Margot Wallström. Foto: Virginia Mayo/AP

Efter omstridda lagändringen: Turkiet protesterar mot Wallströms kritik

Turkietforskare: Ganska känsliga för kritik efter kuppförsöket
1:44 min

Margot Wallström har kritiserat den turkiska lagändring som påstås göra det tillåtet att ha sex med 12-åringar. Men i Turkiet väcker Wallströms uttalande reaktioner. "Skandal att en utrikesminister gör ett sådant Twitter-inlägg", säger Turkiets utrikesminister.

"Barn behöver starkare skydd, inte mindre, mot våld och sexuella övergrepp" skrev utrikesminister Margot Wallström (S) på Twitter i helgen, efter att turkiska medier rapporterat om ett domstolsbeslut. 

Enligt turkiska medier går beslutet ut på att lagen måste göra skillnad på övergrepp mot småbarn och mot tonåringar. Människorättsgrupper anser att beslutet i praktiken innebär att det kan bli lagligt att ha sex med barn så unga som tolv år.

Margot Wallströms kritik har inte gått obemärkt förbi. Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu gick hårt åt Wallström i ett tv-uttalande. 

– Det är skandal att en utrikesminister gör ett sådant Twitter-inlägg, baserat på falska nyheter eller spekulationer, ska han enligt AFP ha sagt.

I dag kallade också turkiska utrikesministeriet upp svenska ambassadens chargé d'affaires, Hedvig Lohm, för att framföra Turkiets synpunkter på Wallströms kritik.

– Jag kan bekräfta att vi har varit där och att vi nu för en dialog om deras samtyckeslagstiftning som är under revision i Turkiet. De har framfört sin position på Wallströms tweet, och vi har nu framfört den till Stockholm, säger Hedvig Lohm till Ekot. 

Enligt svenska UD uttryckte Turkiet en besvikelse över utrikesminister Margot Wallströms tweet. Turkiet menar att det bygger på en missuppfattning från Wallströms sida.

Enligt Paul Levin, forskare och föreståndare på institutet för Turkietstudier på Stockholms universitet, ska detta ses i ett sammanhang där Turkiet är extra känsligt för kritik efter kuppförsöket.

– Det råder just nu stor besvikelse i Turkiet över EU:s och USA:s reaktion efter kuppförsöket. Man tycker att EU var för svaga och för långsamma med att uttrycka sitt stöd. Och sedan för snabba på att kritisera Turkiets svar och åtgärder som man vidtog efter kuppen. Så man är redan i en slags försvarsställning och är just nu ganska känslig för kritik från omvärlden, säger Paul Levin.

Bakgrunden är att författningsdomstolen i Turkiet med knapp marginal har röstat för att ta bort en ny paragraf i strafflagen som klassar alla sexuella kontakter med barn under 15 år som övergrepp. Istället ska barnets samtycke bedömas från fall till fall.

Det här har väckt starka reaktioner och oro i Turkiet hos bland annat organisationer som jobbar med kvinnors och barns rättigheter. Men ändringen har inte gått igenom slutgiltigt än. Lagen kan överklagas, och då senast i januari.

Margot Wallströms pressekreterare, Pezhman Fivrin, bekräftar också att ett möte har skett.

– Turkarna har uttryckt besvikelse över tweeten, och vad man anser är en "missuppfattning". De hade också sagt att man inte ska vara för hastig att dra slutsatser på uppgifter i medier, säger Pezhman Fivrin till TT.

Fivrin poängterar ändå att relationerna till Turkiet är goda, men att Wallström gett uttryck för en generell oro. Och statsminister Stefan Löfven håller fast vid att den nya lagen är oroande.

– Det finns ingen anledning att backa på en uppfattning om att vi vill förstärka barns rättigheter. Jag menar att det generellt finns en risk att barns rättigheter trycks tillbaka och det är inte framtiden. Barn är barn och de har inte samma möjligheter till att göra val i olika situationer, som äktenskap eller sexuellt umgänge, säger han till TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".