Halvfartsstudier skapar problem för sjuksköterskor

1:52 min

Vartannat landsting ställer sig positiva till att erbjuda utbildningstjänster eller motsvarande med bibehållen lön, för att lösa bristen på specialistsjuksköterskor. Men på flera håll i landet uppstår problem, eftersom det saknas möjlighet att studera vid närliggande universitet och högskolor.

Det råder stor brist på specialistsjuksköterskor över hela landet. I region Jämtland och Härjedalen har det skapats tre utbildningstjänster för att få fler specialistsjuksköterskor, men landstinget kräver att utbildningen sker på halvfart. Någon sådan utbildning finns inte på Mittuniversitetet. För Åsa Febbo innebar det att hon tvingades välja en utbildning 45 mil bort.

– Jag har velat läsa till distriktssköterska jättelänge så när jag blev erbjuden den här typen av utbildning blev jag jätteglad naturligtvis, att jag skulle få läsa med bibehållen lön. Sen insåg jag problemet med att utbildningen inte fanns här uppe, säger Åsa Febbo.

Utbildningstjänsten kräver att Åsa fortsätter att jobba halvtid som sjuksköterska på hälsocentralen i jämtländska Sveg. Parallellt med det ska hon nu studera vid Karolinska institutet i Stockholm. Utbildningen ges på distans men kräver att studenterna är på plats vid vissa utbildningstillfällen.

– Utbildningen finns här i Jämtland, både i Östersund och Sundsvall, på Mittuniversitetet. Men de har bara distriktssköterska på helfart och om man då ska jobba samtidigt blir det ju 150 procent. Och det orkar man inte med i längden, säger Åsa Febbo.

Flera av de regioner som Ekot varit i kontakt med beskriver en liknande situation. På Vårdförbundet i Jämtland har man fört diskussioner med Mittuniversitet i närmare ett år utan att hitta en lösning på problemet.

– Behövs det fler specialistutbildningar på halvfart så behöver ju de möta upp med det, säger Barbro Englesson, avdelningsordförande på Vårdförbundet Jämtland.  

De närmaste tio åren behöver 38 000 sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor nyanställas i vård och omsorg, enligt en långtidsprognos från Sveriges kommuner och landsting SKL.

Lisbeth Löpare Johansson, vårdstrategisk chef på Vårdförbundet, vill se ett nationellt samverkansorgan för bättre samarbete mellan universitet, högskolor och arbetsgivare.

– Vi måste arbeta gemensamt med den här frågan, och gör vi inte det så kommer vi få en fortsatt eskalerad brist på specialistsjuksköterskor och det påverkar så väl vårdens kvalitet som arbetsmiljön och också möjlighet till framtida rekryteringar till sektorn, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista