Etanolpump på mack.
Oklara villkor för dem som vill investera i produktion av biodrivmedel, enligt Svenska Bioenergiföreningen. Foto: Claudio Bresciani/TT/arkiv

Sverige exporterar bra etanol och importerar dålig

Svebio: Väldigt oklara investeringsvillkor
2:24 min

Användningen av biodrivmedel i Sverige har mer än fördubblats på fem år, men andelen som produceras av svenska råvaror minskar hela tiden, skriver Energimyndigheten i en färsk rapport. Anledningen är de otydliga politiska signalerna, som gör att ingen vågar investera i nya fabriker för biodrivmedel.

– Det är bara små fabriker som kommer till. Det i sin tur beror på att det är väldigt oklara investeringsvillkor för dem som vill investera, säger Gustav Melin, vd för Svenska Bioenergiföreningen, Svebio.

Förra året användes biodrivmedel motsvarande 14 000 gigawattimmar i Sverige. Av dem hade knappt 3 000 tillverkats av svenska råvaror från skog och åkrar.

För fem år sedan användes 6 000 gigawattimmar, varav 2 000 av svenska råvaror.

Andelen har alltså minskat från en tredjedel till lite drygt en femtedel.

Men samtidigt som Sverige importerar råvaror till etanol eller färdig etanol, så exporterar tillverkare som Lantmännen Agroetanol mer än hälften av produktionen till Tyskland.

– Det är olika politiska styrmedel i de här länderna, säger Bengt Olof Johansson, vd för Lantmännen Agroetanol. I Sverige främjar man biodrivmedel med att ha skattereduktion, medan man i Tyskland har ett unikt system som sätter krav på dem som säljer drivmedel, så att de ska minska växthusgaseffekten. Sverige har den etanol i Europa med klart lägst växthusgaseffekt, vilket gör att vår etanol blivit väldigt attraktiv i Tyskland för att de ska kunna nå sina mål.

Men hade inte den låga utsläppsnivån som er etanol ger behövts i Sverige också?

– Jo, den hade ju hjälpt Sverige att ytterligare förbättra sina utsläppsmål, självklart. Men det finns inget incitament någonstans i det svenska systemet eftersom subventionerna gäller lika mycket för den dåliga etanolen som för den bra etanolen.

Så vi exporterar fin etanol och importerar sämre etanol?

– Stämmer.

Även Gustav Melin på Svebio vill att de politiska styrmedlen vässas för att komma bort från fossila bränslen och mot mer biodrivmedel. Men han ser gärna att Sverige fortsätter med sin koldioxidbeskattning, något som EU sagt nej till.

– Det här borde upp på statsministernivå och att man bråkar ordentligt så att vi får använda koldioxidskatt, säger Gustav Melin. Vi har prövar metoden och vi har sett att det egentligen är den bästa vägen framåt för att minska klimatutsläpp effektivt, till låga kostnader och på ett snabbt vis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".