Allt fler barn använder melatonin

2:42 min

Barns användning av sömnläkemedlet melatonin har ökat kraftigt de senaste åren. Över 23 000 barn 0-19 år använder melatonin enligt Socialstyrelsen, trots att läkemedlet inte är godkänt för barn. Det är en niofaldig ökning sedan 2006.

Staplarna visar antalet patienter 0-19 år som hämtat ut melatonin per tusen invånare och år. Klicka för att se den procentuella ökningen från föregående år.

Melatonin kan hjälpa barn att få tillbaka en mer normal dygnsrytm efter att ha levt med sömnproblem och sömnsvårigheter som påverkar både familjeliv och skola.

Under 2015 var det över 23 000 barn 0-19 år som hämtade ut melatonin på recept, enligt Socialstyrelsens siffror. Det innebär att andelen barn som använder melatonin blivit nio gånger så stor sedan 2006.

– Det är en stor ökning och det finns en ökad användning även av vissa andra läkemedel som används för sömnstörningar, säger utredaren Ninna Gullberg på Läkemedelsverket. Samtidigt är sömn viktig för att barn ska må bra och utvecklas. Å andra sidan har all användning risk för biverkningar. 

Melatonin är ett sömnhormon som finns naturligt i kroppen. Som läkemedel är det inte godkänt för användning hos barn i Sverige. Trots att man inte sett några allvarliga biverkningar finns det inte tillräcklig kunskap om hur det påverkar barn på längre sikt.

– Som många andra läkemedel när det gäller barn så har man inte den forskning som man skulle önska, säger Barbro Thurfjell som är medicinsk sakkunnig inom barn- och ungdomspsykiatri på Socialstyrelsen.

– När det gäller melatonin så finns det väldigt lite studier när det gäller långtidseffekter. 

Exakt varför användningen ökar vet man inte, men enligt Socialstyrelsen beror en del av ökningen på att barn som diagnostiserats och medicineras mot ADHD ofta ordineras melatonin.

En annan orsak är att läkare i allt större utsträckning väljer att skriva ut melatonin istället för andra sömnläkemedel, vilket är tillåtet trots att det inte är godkänt för barn.

Enligt Barbro Thurfjell har användningen också ökat i takt med att den psykiska ohälsan ökar hos barn.

– Det är ju ett bekymmer i sig och vid psykisk ohälsa så är det också ganska vanligt att sömnen påverkas negativt, säger hon.

Både Läkemedelsverket och Socialstyrelsen är noga med att påpeka att melatonin - eller andra sömnläkemedel - bara ska ges till barn då man provat andra åtgärder, det som kallas sömnhygien.

Trots kunskapsluckorna kring melatoninets effekter och biverkningar på barn så kan det ändå vara att föredra framför andra läkemedel. Alternativen kan till exempel vara beroendeframkallande säger Barbro Thurfjell.

– Den bästa tillgängliga kunskapen idag är att det ändå kan vara att föredra melatonin när det gäller läkemedelsbehandling i många fall, men försiktighetsprincipen ska alltid gälla. Det är inte friska barn med tillfälliga sömnstörningar som vi talar om, det är barn med en mer komplex problematik där det här överhuvudtaget blir aktuellt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista