Tysklands Förbundsdag och Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu.
Tysklands Förbundsdag och Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu. Foto: Markus Schreiber/Ali Unal/TT

Tyskland anklagar Turkiet för samarbete med terrororganisationer

Vänstern och de gröna kräver svar från regeringen
1:50 min

Det redan problematiska förhållandet mellan Tyskland och Turkiet har fått sig en ny törn. Detta efter att tyska inrikesministeriet anklagat Turkiet för samarbete med terroristorganisationer.

I ett internt dokument från Förbundsdagen, som läckt till tv-kanalen ARD, skriver det tyska inrikesministeriet att Turkiet "samarbetar med terroristorganisationer" samt att landet "utvecklasts till en central aktionsplattform för islamister i mellanöstern". Detta går stick i stäv med den tyska regeringens officiella hållning.

Både vänsterpartiet och de gröna i Tyskland kräver nu att regeringen svarar på hur detta går ihop med den officiella Turkietpolitiken som fortfarande ser Turkiet som en samarbetspartner.

– Det måste bli en totalomvändning i Turkietpolitiken. Man kan inte behandla Erdogan som en premiumpartner samtidigt som man säger att han samarbetar med terrorister, säger Sevim Dagdelen från die Linke.

Företrädare för de gröna kallar Tysklands officiella Turkietpolitik skandalös.

– Varför har inte förbundskanslern tagit upp detta under några av sina många besök i Ankara, undrar Özcan Mutlu, förbundsdagsledamot för de gröna.

Reaktionerna visar hur laddad Turkietfrågan är också inrikespolitiskt i Tyskland, med en stor grupp invandrare från Turkiet. Även från Ankara har reaktionerna varit starka. Den turkiske utrikesministern förväntar sig en rättslig prövning av uttalandet enligt citat i flera tyska tidningar. Den tyska regeringen har ännu inte kommenterat läckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".