Zikavirus kan ha spridits till Miami Beach

0:51 min

I USA är nu antalet fall som smittats av zikaviruset på det amerikanska fastlandet uppe i 36 personer och ett nytt område i Miami har identifierats där smittan kan ha spridits – det populära turistmålet Miami Beach.

– Jag tänker på zika 24 timmar om dygnet, säger Mercedes Cabrera

Hon är höggravid och bor i Wynwood i centrala Miami, som är det område som var det första på det amerikanska fastlandet där man kunde konstatera att zikaviruset spridits.

Hon berättar för tv-kanalen CBS lokala nyhetsprogram hur hon tillbringar nästan all tid inomhus och hur hon hela tiden oroar sig för sin och sitt barns hälsa.

Att viruset nu konstaterats även i Miami Beach väcker stor oro. Det är ett av världens mest populära turistmål och risken för att smittan nu sprids vidare utanför Miami anses ha ökat betydligt.

Miami Beach är dessutom ett område där det är svårare att bekämpa myggen som sprider viruset på grund av de höga husen och vindarna, säger chefen för den amerikanska smittskyddsmyndigheten Tom Frieden.

Myndigheten uppmanar nu gravida och deras partners att hålla sig borta från den del som kallas South Beach.

Det är till och med så att myndigheten säger att de som är gravida och extra oroliga bör överväga att undvika hela Miami-området så länge myggsäsongen varar.

Och de som som besökt det aktuella området efter den 14 juli och är oroliga, uppmanas att uppsöka läkare för att testa sig. Samtidigt har kongressen fortfarande inte godkänt de extrapengar som president Obama begärde i februari för att utveckla ett vaccin och bekämpa zikaviruset.

Kongressen gick på sommarledighet utan att ha lyckats fatta något beslut. Och flera politiker här har krävt att kongressen nu ska återsamlas.

Samtidigt försäkrar borgmästaren i Miami Beach, Philip Levine att man gör allt för att stoppa myggen.

– Det sista jag skulle vilja vara just nu är en mygga på Miami Beach, säger han. 

 

Zikaviruset: Om symtomen

Endast en av fem som infekteras med zikavirus utvecklar symtom och de som utvecklar sjukdom får oftast milda symtom. De vanligaste symtomen är feber, hudutslag, ledvärk och ögoninflammation. I allmänhet vara symtomen två—sju dagar.

På enbart symtomen är det omöjligt att urskilja zikavirusinfektion från dengue.

Viruset misstänks även kunna ge allvarliga neurologiska komplikationer. Ett ökat antal nyfödda med onormalt litet huvud, mikrocefali, och vuxna med Guillain-Barrés syndrom misstänks ha ett samband med infektionen. Guillain-Barrés syndrom är en ovanlig neurologisk sjukdom med uppåtstigande slappa förlamningar i armar och ben.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.