Kvinna iklädd en burkini går i havet. Den tidigare ministern Jean Pierre Chevenement.
En av reaktionerna på twitter är "Säg inte att jag använder burkini" utan "Jag är dykare". Till höger den tidigare ministern Jean-Pierre Chevènements. Foto: Laurent Rebours, Fethi Belaid/TT. Montage: Sveriges Radio.

Tidigare ministers uppmaning hånas under #MusulmanDiscret

En hashtagg har skapats för att driva med honom
1:21 min

I Frankrike debatteras islam och islamska symboler just nu. En tweet av en tidigare minister har lett till att en hashtagg har skapats för att driva med honom. Bakgrunden är att ministern uppmanat muslimer att vara diskreta.

Till rosa pantern-musik delas bilder på folk som gömmer sig under krukväxter, i lådor, i tv-apparater och stryker längs väggarna. Bilderna är markerade med #diskretmuslim.

Citat som till exempel ”Säg inte "Jag använder burkini" utan "Jag är dykare" #diskretmuslim sprids också på twitter.

Kreativiteten har inga gränser när det gäller att driva med den tidigare ministerns Jean-Pierre Chevènements uppmaning till muslimer i Frankrike att vara diskreta, "precis som alla andra", som han uttryckt det. 

Islam har varit i fokus efter attentaten av jihadister det senaste ett och ett halvt året och uttryck som vissa uppfattar som extrema som burkini och könsseparerade körskolor, förbjuds på olika håll. 

Borgerliga Chevènement har föreslagits att leda den stiftelsen för islam i Frankrike som premiärministern Manuel Valls vill ska se över hur moskébyggen finansieras och hur imamer utbildas bland annat. 

Chevenements första uttalande efter att ha föreslagits som ledare för organisationen gick inte riktigt hem hos den muslimska befolkningen.

Andra reaktioner i sociala medier just nu är. ”Säg inte: Jag dricker inte alkohol, säg jag kör”, #diskretmuslim.

”Om du har skägg, säg att du är en hipster#.

”Säg inte att du inte äter fläsk, säg att du hade en tamgris som liten och att du gillar dem för mycket för att äta dem”. Eller en annan variant på samma tema: ”Säg att du är vegan. #diskretmuslim. 

Eller helt enkelt en liten filmsnutt när Harry Potter sveper om sig osynlighetsmanteln #diskretmusilm eller som den heter på franska #MusulmanDiscret.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".