Arkivfoto på två barn utanför ett hus täckt med kulhål.
300 000 barn i Libyen går inte i skola, enligt FN. Foto: Manu Brabo/AP/TT.

Två och en halv miljon i behov av humanitär hjälp i Libyen

Bräckligt Libyen står inför en enorm utmaning
1:22 min

Två och en halv miljon människor i Libyen är i dag i behov av humanitär hjälp, enligt FN. Det saknas vård, skydd och möjlighet för barn att gå i skola.

I Libyen finns i dag enligt FN 300 000 barn som inte kommer iväg till någon form av skola.

I en rapport från FN:s barnfond Unicef talas det om knappt 600 skolor som antingen förstörts i krig eller som nu används som boende för flyktingar.

Och de är många. Runt en halv miljon internflyktingar finns i landet enligt FN, och mer än en kvarts miljon människor på flykt finns där också.

Det bräckliga Libyen står inför en enorm utmaning för att klara behoven åt de två och en halv miljoner som är i behov av humanitär hjälp.

Bara runt staden Sirte, där libyska styrkor med USA:s hjälp slåss mot IS, är det omkring 75 000 som nu behöver hjälp enligt Unicef. Hälften av dem är barn.

Och efter den Nato-ledda interventionen 2011 som fick diktatorn Muammar Kadaffi på fall är det ett splittrat land som måste ta sig an behoven.

Sedan ett drygt halvår finns en sorts regering som stöds av FN. Idén är att den ska ena landet inför kommande demokratiska val.

Planen beskrevs i början som en framgång i ett land där olika miliser och regionala makthavare har slagits varandra. Men FN:s sändebud i Libyen, Martin Kobler, sa enligt nyhetsbyrån Reuters i veckan att stödet minskar.

– För ett halvår sedan hade huvudstaden Tripoli elektricitet 20 timmar om dagen, nu är det nere i 12. I april kostade en dollar 3,5 dinarer, nu kostar den 5. Det är förödande för en importekonomi. Stödet vittrar sönder, sa Martin Kobler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".