Ambulanser anländer till platsen för en explosion i Gaziantep.
1 av 3
Ambulanser anländer till platsen för explosionen. Foto: AHMED DEEB/TT
Bombdåd i staden Gaziantep i Turkiet.
2 av 3
Många barn uppges vara bland de skadade och en tolvåring uppges vara bland de döda. Foto: Eyyup Burun/TT
Turkiet karta gaziantep beskuren google maps
3 av 3
Gaziantep ligger bara sex mil från den syriska gränsen. Foto: Google

Bombdåd i Turkiet - många döda

Inträffade i stadsdel där många kurder bor
0:58 min

Ett stort antal människor har dödats och många har skadats i ett bombdåd mot en bröllopsfest i den turkiska staden Gaziantep. I ett uttalande under söndagmorgonen uppgav den turkiske presidenten Erdogan att terrororganisationen IS sannolikt ligger bakom dådet.

Enligt officiella uppgifter från Turkiet dödades på lördagskvällen minst 30 personer och 94 skadades i bombdådet, som ägde rum på en gata i stadsdelen Sahinbey där många kurder bor. Många småbarn är bland de skadade och en tolvåring bland de döda enligt en lokal journalist i Gaziantep som uttalat sig i turkisk tv.

Enligt ett uttalande under kvällen från det prokurdiska partiet HPD, som "fördömer och förbannar de som utförde attacken", har flera av partiets medlemmar dödats i dådet, liksom många kvinnor och barn.

Lokala medier och även Turkiets vice premiärminister Mehmet Şimşek talar om dådet som "en oväntad, brutal och barbarisk attack" och sa att det troligtvis rör sig om ett självmordsattentat. Şimşek sa också i en intervju med nyhetskanalen NTV att att antalet döda enligt Gazianteps borgmästare Ali Yerlikaya befaras stiga. Turkiska Röda korset uppmanade också människor att donera blod till offren vid sjukhusen i Gaziantep.

Gaziantep, en av Turkiets största städer med nära 1,5 miljoner invånare, ligger bara sex mil från gränsen mot Syrien i sydöstra delen av landet och sägs vara bas för terrorgruppen IS i Turkiet. Staden har redan tidigare varit utsatt för bombdåd där terrororganisationen IS pekats ut som skyldig.  

Sociala medier i Turkiet fylldes under kvällen med sympatiyttringar, bilder och filmer som visar offer, chockade människor och ett stort antal ambulanser på platsen.

Turkiska myndigheter införde snabbt ett tillfälligt sändningsförbud för alla medier i landet och blockerade även Facebook, Twitter och Youtube.

Under natten mot söndagen sade också chefen för den turkiska informations- och kommunikationsmyndigheten, ICTA, till den statliga nyhetsbyrån Anadolu att alla de som postar bilder och filmer som visar offren för attacken riskerar åtal, eftersom "postandet tjänar terroristernas syften och riskerar att öka känslan av skräck hos befolkningen".


Mer om Turkiet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".