Damlandslaget tar emot folkets jubel på scenen i Kungsträdgården.
Damlandslaget tar emot folkets jubel på scenen i Kungsträdgården. Foto: Sveriges Radio.

Ikväll hyllades OS-medaljörerna i Kungsträdgården

Pia Sundhage: Det här var bingo
2:20 min

De svenska OS-hjältarna firades tidigare ikväll i Kungsträdgården i Stockholm. Ekots reporter Mona Hambraeus var på plats. 

– Här är stämningen på topp. Scenframträdandet har precis avslutats och många av OS-medaljörerna har, till folkets jubel, visat upp sig och tackat för stödet, rapporterade hon.

Det regnade under söndagskvällen i Stockholm, men det var enligt Mona Hambraeus inget som publiken verkade bry sig om.

– Det har varit väldigt mycket folk här, sa hon. 

Några av de som fick ta emot folkets jubel var damerna i fotbollslandslaget.

Pia Sundhage är förbundskapten:

– Det känns fantastiskt roligt att vara här. Man känner stödet och lite rysningar. Det är oerhört viktigt att man lyfter fram de prestationer som landslaget och andra har gjort, sa hon. 

Tidigare under kvällen sjöng hon från scenen om förändring.

– Sveriges damlandslag hade ju inte tidigare tagit någon medalj, men nu tog vi en silvermedalj. Man måste se saker och ting i ett perspektiv så jag tyckte att Bob Dylans "Times They Are A-Changin'" passade bra, säger Pia Sundhage.

Ser du någon förändring framåt för damfotbollen?

– Förändring pågår hela tiden. Vi försöker kräva vår plats om man uttrycker det så. Jag har hållit på sedan 1975 så det är bara att fortsätta, tuta och köra. Vi ska fortsätta kämpa för vår idrott och för vår rätt, så det här – det var bingo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".