Demonstration mot mord på turkisk transperson

2:09 min

Flera hundra personer samlades i centrala Istanbul under söndagskvällen för att protestera mot mordet på transkvinnan Hande Kader. Men kritiken som framfördes rörde också bombdådet i Gaziantep.

– Jag gråter inte längre när jag hör att vänner mördats. Jag börjar istället tänka direkt på vad som behöver ordnas, säger Michelle Demisevich som presenterar sig som Turkiets första transexuella journalist.

Hon var en av hundratals som samlades på Tüneltorget i centrala Istanbul på söndagskvällen.

Under massiv bevakning av kravallpolis förstärkta av vattenkanoner, fördömde demonstranterna mordet på den 22-åriga transkvinnan och aktivisten Hande Kader. Hennes kropp hittades våldtagen, bränd och stympad i ett skogsparti i Istanbul tidigare i augusti.

Bland parollerna om transpersoners rättigheter ropades också slagord mot IS och uppmaningar att aldrig glömma Gaziantep-attentatet som inträffade i lördags kväll och har krävt minst 51 dödsoffer.

Turkiet toppar enligt organisationen Transgender Europe den europeiska statistiken när det gäller mord på transpersoner. 43 personer har mördats sedan 2008, enligt organisationens siffror. Men kartläggningen är svår och mörkertalet stort enligt turkiska transaktivister.

Hbtq-rörelsen skärper nu kritiken mot våldet. Många transpersoner har också haft en alltmer framträdande roll vid regeringskritiska protester i Istanbul de senaste åren.

Under gårdagens manifestation deltog representanter för två av oppositionspartierna i parlamentet - kemalistiska CHP och pro-kurdiska vänsterpartiet HDP. Partiföreträdarna fördömde även de bombdådet i Gaziantep och mordet på Hande Kader i sina tal.

På grund av det undantagstillstånd som råder i Turkiet efter kuppförsöket i juli, var manifestationen begränsad till ett stillastående torgmöte. Vissa spänningar uppstod därför med polisen när demonstranterna, trots förbudet, började gå längs Istiklalgatan och ropa slagord med höjda plakat och regnbågsflaggor.