Venezuela är världens femte största oljeexportör.

Venezuela ökar sin makt med oljans hjälp

Med oljans hjälp håller Venezuelas president Hugo Chavez på att bli en politisk centralfigur i regionen. Hans senaste initiativ är ett samarbetsavtal med 13 karibiska stater.

Petrocaribe är namnet på det bolag som Venezuela har bildat for att sälja olja till subventionerade priser och på extremt goda villkor till de karibiska staterna, inklusive Kuba.

Ny transportflotta
Det finns även planer på att bygga upp en ny flotta av tankfartyg och att Venezuela ska stå for transportkostnaderna.

Meningen är också att bygga upp ett system för att kunna lagra stora mängder olja i Karibien och även installera flera raffinaderier i området, allt finansierat av Venezuela.

De enda invändningarna till avtalet har formulerats av Trinidad och Tobago, som menar att det innebär en dödsstöt mot dess egen oljeindustri.

Tidigare har Hugo Chavez tagit initiativ för att bilda Petrosur, ett oljebolag med ansiktet vänt söderut, mot Sydamerika.

Vinner makt
Kritiker menar att Hugo Chavez använder oljan politiskt för att vinna stöd för sin bolivianska revolution, och han saknar sannerligen inte resurser.

De höga oljepriserna har gjort att Venezuelas valutareserv idag är betydligt större än vad som behövs för att backa upp valutan.

Hugo Chavez är nu på god väg att få igenom en lag som tvingar Centralbanken att betala ut minst fem miljarder dollar från valutareserven till en speciell utvecklingsfond som står under hans direkta kontroll – ett slags parallell budget i den bolivianska revolutionens tjänst.

De politiska målsättningarna finns också formulerade i samarbetsavtalet med de karibiska länderna.

Alternativ till USA:s frihandelszon
Där finns, åtminstone i ursprungsförslaget, en paragraf om bildandet av en speciell fond vars syfte ska vara att underlätta uppbygget av ALBA – det vill säga den frihandelszon som Venezuela och Kuba nyligen lanserade som ett alternativ till det panamerikanska frihandelsområde som USA tagit initiativ till.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".