Folk gåendes bredvid ett sylvasst stängsel
Huvudstaden Juba i Sydsudan. Foto: Jason Patinkin/TT

Sexuellt våld i Sydsudan i fokus efter hjälparbetare våldtagits

Statsvetare: Arméns förband lever utanför lagen
2:23 min

Det sexuella våldet mot kvinnor i Sydsudan har fått förnyad uppmärksamhet efter att regeringssoldater uppges ha våldtagit internationella hjälparbetare i huvudstaden Juba i förra veckan.

Enligt regeringen är sexuellt våld inte tillåtet inom armén - ändå fortsätter övergreppen.


Sydsudan är på randen till ett nytt inbördeskrig, efter att rebellstyrkor drabbade samman med regeringssoldater i början av juli.

Samtidigt lever många av arméns förband sitt eget liv, enligt statsvetaren Erik Persson.

– Vissa befälhavare använder sin makt till sina egna intressen. Befälhavarna lyssnar inte alltid på sina överordnade och har ofta sina egna agendor, säger han.

FN har fått in rapporter om hundratals våldtäkter på flickor och kvinnor bara under juli månad, de flesta av dem begångna av regeringssoldater.

En av de drabbade är Mary Bier.

Hon blev överfallen när hon tillfälligt lämnade FN:s flyktingläger.

– Vi gick ut för att få tag i mat och vatten. Vi hade inte ätit på sex dagar, berättar hon för tv-kanalen Al-Jazeera.

Hon säger att regeringssoldater dök upp och tvingade med sig henne och flera andra kvinnor och våldtog dem.

Mary Bier tillhör folkgruppen nuer, precis som rebellerna.

De flesta regeringssoldaterna tillhör dinkafolket och de riktar ofta sina attacker mot nuer.

Våldtäkter kan vara en strategi som går ut på att förnedra fienden och splittra familjer, men de också kan vara oorganiserade och ha sin grund i de destruktiva mansideal, som finns inom militära organisationer på många håll i världen.

Det säger Maria Eriksson Baaz, som är docent i freds- och utvecklingsforskning vid Göteborgs universitet, och som har forskat om sexuellt våld i konflikter.

– Idealet om den virile mannen som måste ha sex hela tiden odlas där, men också en ganska negativ syn på kvinnor och en ganska våldsam kultur generellt, som i sig föder sexuellt våld i konflikter, säger hon.

Maria Eriksson Baaz pekar på händelsen i Sydsudans huvudstad Juba i juli, där påverkade regeringssoldater på segertåg uppges ha våldtagit internationella hjälparbetare.

Det blev en världsnyhet, och lär inte ha uppskattats av soldaternas överordnade, som försökt tona ner övergreppen mot civila.

Men även om regeringen inte har full kontroll över sina styrkor, så kan de göra betydligt mer för att stoppa våldet, menar statsvetaren och Sydsudankännaren Erik Persson.

– De gör inte vad som krävs. Absolut så vet ledande personer inom regeringen om att deras soldater begår grova brott, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".