Första AP-fonden: Vi har inte varit med i något maktspel

2:08 min

I dag kommer nya uppgifter om härvan kring företaget SCA. Flera personer har delgivits misstanke om brott som handlar om bolagets uppmärksammade jakt- och reserepresentation. Samtidigt hävdar första AP-fonden att de inte spelat med i maktspelet kring Handelsbankssfären.

– Den korrekta beskrivningen är att vi delgett en del personer misstanke om brott. Men det behöver inte nödvändigtvis betyda att det är toppchefer inom SCA, säger Thomas Forsberg, åklagare på Riksenheten för korruption, till Ekot.

Och är det i samband med SCA:s jaktrepresentationer? 

– Ja, det har med den utredningen att göra, men jag vill inte kommentera närmare.

Vilka personer inom SCA som är brottsmisstänkta vill åklagare Thomas Forsberg inte säga, och inte heller om de är chefer eller tidigare chefer. 

I dag kommer flera nya uppgifter om hur det gick till när flera av landets högsta näringslivstoppar fick lämna sina poster i skandalen kring SCA. 

I en ny bok hävdar journalisten Jens B Nordström att mycket av det som drev på utvecklingen bestämdes på hemliga möten.

De institutionella ägarna, bland annat första och fjärde AP-fonderna, vädrade då sin kritik om att den interna utredning som SCA skulle genomföra inte var tillräcklig. Bolaget hade skadats allvarligt av alla avslöjanden om bland annat jaktresor och flitigt flygande i privatjet i Svenska Dagbladet. 

Källor till Ekot bekräftar att det skedde ett antal möten mellan institutionerna och SCA:s ledning i januari. Men ägarna ska då inte haft som mål att bli av med tidigare vd Sverker Martin Lööf och ordförande Anders Nyrén.

– De mötena var ju därför att vi såg att SCA:s styrelse, eller delar av styrelsen, inte agerade på ett ansvarsfullt sätt. De försökte hela tiden undandra sig ansvar för vad som hade hänt, säger Ossian Ekdahl chef för ägarstyrning på första AP-fonden. 

Maktförändringen i ägarbolaget Industrivärden där Fredrik Lundberg nu tagit över ordförandeskapet avgjordes definitivt vid ett antal möten i april, enligt boken. Den förändringen hade inte varit möjlig om inte det inte funnits en samsyn mellan Fredrik Lundberg och institutionerna. 

– Vi har ingen egen agenda och spelar inte med i några maktspel över huvud taget. Vår uppgift är att se till så att bolag sköts på ett så bra sätt som möjligt så att vi får en så hög avkastning som möjligt på de pengar som finns i pensionssystemet, säger Ossian Ekdahl.