Förstörd anrik gravplats i Timbuktu, Foto: Baba Ahmed/TT.
Förstörd anrik gravplats i Timbuktu. Foto: Baba Ahmed/TT.

Förstörelse av världsarv i Timbuktu: Misstänkt erkänner i Haag-domstolen

Gav sig på byggnader från 1400- och 1500-talet
1:32 min

För första gången har en misstänkt krigsförbrytare erkänt sina brott vid den internationella brottmålsdomstolen i Haag. Det gäller den omfattande förstörelsen av världsarvs-monument i ökenstaden Timbuktu i Mali för fyra år sedan.

I juni och juli år 2012 förstördes nio mausoleer och en moské av en islamistisk milis, som tagit över ökenstaden Timbuktu.

Männen klättrade upp på ett stadens medeltida monument och började slå sönder lerbyggnaderna med hackor och järnspett. Dessutom brände de mängder av medeltida skrifter.

Byggnaderna har klassats som världsarv av FN.

De härstammade från 1400- och 1500-talet, när Timbuktu var världens centrum för islamsk lära. Men den islamistiska milisen såg helgedomen som hednisk och ett brott mot renlärig islam.

Den maliske man, som anklagats för att ha gett order om attacken, erkände i dag brottet när han ställdes inför rätta vid den internationella brottmålsdomstolen i Haag, ICC.

Det är första gången ICC tagit emot ett erkännande från en misstänkt krigsförbrytare. Han sade att han ångrade det han gjort och bad det maliska folket om förlåtelse.

Kravet på att händelsen skulle utredas kom från den maliska regeringen. ICC har tidigare inte tagit upp något fall som rör förstörelse av världskulturarv.

En fällande dom skulle sända en tydlig signal till bland annat terrororganisationen IS, som förstört antika tempel i Palmyra i Syrien och museiföremål i Mosul i Irak.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".