AMS lovar att bättra sig

AMS vikarierande generaldirektör Lars Sjöström svarar nu på kritiken om att det saknas riktlinjer för hurvida en arbetslös ska få förlängd ersättning från a-kassan eller gå in i aktivitetsgarantin.

- Det finns ett behov att utveckla det här så att det blir en mer enhetlig tillämpning och det är det vi håller på med. Så vi är på gång, säger Lars Sjöström.

I slutet av mars satte AMS igång ett utvecklingsarbete med syfte att, utveckla stödsystem och rutiner för en mer enhetlig behandling av arbetslösa som antingen ska få förlängd a-kassa eller hänvisas till aktivitetsgarantin.

Och det kanske är på tiden att man tar itu med detta. Som vi berättade i Ekot imorse visar det sig nämligen att många arbetslösa får fortsatt a-kassa efter de 300 dagar de först har rätt till. Reglerna säger att arbetsförmedlingen endast ska förlänga a-kassan om chanserna att få ett nytt jobb inom överskådlig tid bedöms som stora, övriga ska få ett mer aktivit stöd genom aktivitetsgarantin. Men enligt Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, är det bara omkring en tredjedel av de som fått förlängd a-kassa som har fått ett nytt jobb efter ett halvår. Och dessutom är det stora skillnader mellan landets arbetsförmedlingar hur man sköter detta.

IAF kräver tydliga riktlinjer men trots det arbete som nu pågår kan Sjöström inte lova något.

- Vi arbetar inte i första hand med riktlinjer utan med att utveckla metoder och stödsystem. Och om det sen resulterar i att vi kommer att ange särskilda riktlinjer eller inte är för tidigt att svara på, säger vikarierande AMS-chefen Lars Sjöström.

Lisen Elowson Tofting

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista