Oroligheter i Kongo-Kinshasa - tio döda

Oroligheter har brutit ut i Kongo-Kinshasa sedan övergångsregeringen där skjutit upp det allmänna val som skulle ha hållits igår. Ett tiotal personer uppges ha dödats när polis och oppositionella igår drabbade samman i huvudstaden Kinshasa.

Paul Nsapu är ordförande för människorättsorganisationen La ligue des electeurs (väljarförbundet) i Kinshasa.

– Omkring 400 personer greps, många av dem är på sjukhus, berättar han.

Dödssiffrorna osäkra
Demonstrationen som organiserades av oppositionspartiet UDPS beskrivs som fredlig tills dess att  polis ingrep med arméhelikoptrar och slog ned protesterna med hjälp av tårgas, plastkulor och batonger.

Dödsiffrorna varierar mellan 10 och 20 dödade men är fortfarande osäkra.

Det finns ett stort missnöje med den övergångsregering som i två år lett landet.

År 2003 träffades en fredsöverenskommelse som fick slut på det fem år långa kriget som skördat nästan fyra miljoner dödsoffer.

Inte lyckats stoppa våldet
Enligt denna överenskommelse skulle val ha hållits igår. Men efter freden har nästan inga ekonomiska förbättringar kommit befolkningen till del och landets ledning har inte helt lyckats fått slut på våldet.

Enligt människorättsorganisationer som den Paul Nsapu arbetar för trakasseras oppositionella dagligen och den höga brottsligheten visar att landets ledning inte lyckats få kontroll över landet.

Många kongoleser lägger också skulden för inbördeskriget på just de parter som ingår i övergångsregeringen och litar inte på löftet om nyval om ett år.

– De har redan fått två år på sig att förbereda ett val, säger Paul Nsapu. Folket vill inte ge dem mer tid.

Kajsa Boglind Wierup
kajsa.boglind-wierup@sr.se