Skolan är den miljö där unga utsätts för flest sexuella ofredanden, följt av nätet, enligt polisen.
Skolan är den miljö där unga utsätts för flest sexuella ofredanden, följt av nätet, enligt polisen. Foto: Jessica Gow/TT.

Kommuner reagerar på debatten om sexuella ofredanden i skolan

Skolborgarråd: Högt på dagordningen
2:21 min

I såväl Stockholm som Göteborg har skolpolitiker i kommunerna uppmärksammat debatten om sexuella trakasserier och ofredanden bland unga och hört efter hur det är i skolan i deras kommuner. 

Skolverket tycker att kommuner och skolor ligger efter i det förebyggande arbetet men hoppas nu att fler uppmärksammar problemet med sexuella trakasserier. 

I Göteborg är Charlotte Persson samordnare för sex och samlevnadsfrågor på gymnasiet och jobbar aktivt mot sexuella trakasserier.

Inför skolstarten diskuterade hon och hennes kollegor i sex och samlevnadsteamet på Angeredsgymnaiset om hur de ska prata om tafsande och sexuella ofredanden.

– Jag tycker det är jättebra att diskussionen kommer upp, säger Charlotte Persson som förutom sitt jobb på Angeredsgymnasiet är samordnare för sex och samlevnad på alla kommunala gymnasieskolor i Göteborg.

– Det jag tycker är bra med Göteborg är att man har tagit frågan på så pass stort allvar, att man låter en person samordna allting.  

Sexuella trakasserier är inget nytt i skolan.

Men efter debatten under året med ofredanden på festivaler och liknande bad högsta skolpolitikern i Göteborg Karin Pleijel (MP) om en specifik dragning om hur skolan jobbar med sexuella trakasserier.

– Jag tycker att vi jobbar på ett bra sätt. Alla jobbar ju med det på något sätt, säger Karin Pleijel som samtidigt betonar att det är viktigt att ha en ständig bevakning på arbetets kvalité.  

När det kommer till sexuella ofredanden har det ju varit uppmärksammat framför allt på festivaler – trots att polisen har ju tidigare kommit med en rapport som visar att den största delen av sexuella ofredanden bland ungdomar på en fysisk plats sker just i skolan.

I Göteborg har man ändå infört en obligatorisk utbildning för att förhindra sexuella ofredanden på festivaler, men det är inget speciellt nytt som kommunen nu gör i just skolan.

– Vi ser inte det behovet, säger Karin Pleijel.

Men frågan är alltså på dagordningen. 

I Stockholm har skolborgarrådet Olle Burell (S) bland annat skickat ut en påminnelse om rutiner om anmälan och liknande – just på grund av debatten som uppkommit.

– Vi tar ju väldigt allvarligt på de rapporter som kommer, säger Olle Burell.

– Nu när alla rektorer, lärare och elever kommer tillbaka, har vi från skolsidan sett till att skicka ut hur viktigt det är och att vi måste både jobba med nolltolerans mot de händelser som sker och jobba förebyggande.

Hur har diskussionen påverkat er? Det är ju inget nytt att sådant händer i skolan.

– Det har ju kommit väldigt högt på dagordningen. Vi måste se till att alla lärare och medarbetare i skolan förstår: Det här är en sak som man inte får glömma bort, utan som vi tvärtom måste ständigt diskutera, säger skolborgarrådet Olle Burell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".