Dyrare att gå på krogen

1:20 min

Det har blivit dyrare att gå på krogen. Under sommarmånaderna har priserna ökat med dubbelt så mycket som snittet under dom senaste tio åren.

Branchorgansationen Visitas vd, Eva Östling, är bekymrad över utvecklingen.

– Det finns självklart en stor oro från vår sida, men självklart är den störst hos våra medlemmar, säger Eva Östling. Det här kommer ju, som vi ser det, att kunna påverka antalet anställda framöver och det kommer att påverka priserna framöver.

Enligt Visitas snabbrapport som presenterades idag, är orsaken till de höjda priserna framförallt att arbetsgivaravgiften för unga höjdes fullt ut den 1 juni. Under maj, juni och juli steg alltså restaurangpriserna dubbelt så mycket som snittet under de senaste tio åren och det skulle, enligt Visita, motsvara en årlig ökning på drygt 9 procent.

Men trots höjda priser ökade försäljningen på restauranger med över 5 procent i juni, enligt SCB:s siffror. Så hur stor är risken egentligen för att den utvecklingen vänder? Eva Östling tror att de högre priserna kommer att kännas.

– Vi är övertygade om att man är priskänslig. Du har en hushållskassa och den ska hålla, säger hon. Man fortsätter att gå ut, men kanske går man ut färre gånger och man kanske väljer en annan typ av restaurang.