Fångtransport
En av de misstänkta anländer till militärrättegången i Bangkok på tisdagen. Foto: MUNIR UZ ZAMAN/TT

Rättegång efter bombattentat mot tempel skjuts upp

Rätten förkastade påståeden om tortyr
1:46 min

I dag skulle rättegången inledas mot de två personer som anklagas för att ligga bakom attentatet mot ett känt hindutempel i Bangkok för ett år sedan. 20 människor dog och ett hundratal skadades i bombdådet. Men rättegången fick skjutas upp för domstolen har inte lyckats hitta tolkar till de anklagade som är uigurer.

Nästan på pricken ett år efter att ett av de värsta bombdåden i Thailands historia ägde rum var det meningen att det rättsliga efterspelet skulle börja. Jakten på den eller dem skyldiga har inte varit särdeles transparent.

De thailändska myndigheterna har pekat mot flera håll däribland mot politiska motståndare som förnekat att de skulle ha något med attentatet att göra. De som nu pekas ut som de skyldiga är uigurer, en folkgrupp som förtrycks i Kina. De ska ha begått attacken mot templet, som lockar många kinesiska besökare, för att hämnas ett beslut om massdeportering av uigurer till Kina. Rättegången fick dock skjutas upp idag eftersom domstolen inte hittat någon tolk. Däremot förkastade rätten uigurernas påståenden om att de ska ha blivit torterade under förhör för att tvingas erkänna.

Det finns en hel del likheter mellan den här polisutredningen och den som nu försöker hitta de skyldiga till den serie explosioner som drabbade thailändska turistorter för någon vecka sedan. Även i den här nya utredningen har polisen anklagat oppositionen de så kallade rödskjortorna som är lojala med den förre premiärministern Thaksin Shinawatra.

Men typen av bomber och själva tillvägagångssättet liknar det som används av separatister i det väpnade upproret i södra Thailand. Men att erkänna att dessa grupperna har styrkan och förmågan att slå till på det här sättet mot den viktiga turistnäringen är känsligt för militärjuntan. Så hittills har polisen sagt att människor från söder kan ha utfört själva attentaten men att hjärnan bakom det hela inte är en person som kommer från konflikten i södra Thailand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".