Korrespondenter samlades för att tala världsnyheter

2:22 min

Under tisdagen samlades Sveriges Radios korrespondenter på Södra Teatern i Stockholm för att dela med sig av sina journalistiska erfarenheter från olika platser i världen.

– Jag vill gärna höra om små händelser från världen. Om enskilda personer och familjer, sa en lyssnare på plats på Södra Teatern, Liis Siekkanen.

En av de korrespondenter som planerat att tala om just hur det ser ut för familjer Hanna Sahlberg, till vardags stationerad i Kina.

– Jag kommer bland annat att berätta om hur olika villkor barn i Kina växer upp under. Vissa sitter glada med nappen i munnen och paddan i handen, samtidigt som andra får ta hand om sina döende föräldrar ute i byar utan chans att få hjälp, säger Hanna Sahlberg.

En av Sveriges Radio korrespondenter som tagit stora risker i sitt arbete är Maria Persson Löfgren. Hon kommer att berätta om svårigheterna för journalister att rapportera.

– Det gäller Azerbajdzjan, Uzbekistan, Turkmenistan där man som journalist inte får visum som journalist. De som opponerar sig kan fängslas och dödas.

Latinamerikakorrespondenten Lotten Collin berättar om utmaningarna med att vara på ständigt resande fot. 

– Jag ska också tala om hot och hat mot det fria ordet. I Latinamerika är det exempelvis vanligt att personer som arbetar för att bevaka regnskog blir mördade av landägare.

Även den ekonomiska situationen i Storbritannien kommer tas upp. 

– Det är faktiskt inte säkert att det blir någon Brexit. Att alltså britterna lämnar EU. Det är långt ifrån säkert det. Det är många, många hinder på vägen. Och det är mycket möjligt att det inte blir så, säger Staffan Sonning.