Daniel Norlander, tillförordnad nationell samordnare mot våldsbejakande extremism
Daniel Norlander, tillförordnad nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, var med på mötet om stöd till barn som kommer med traumatiska upplevelser bakom sig. Foto: Fredrik Sandberg/Anders Wiklund/TT

Barn från IS-kontrollerade områden får inte tillräckligt stöd

Daniel Norlander: Det är ganska små barn vi pratar om
2:06 min

Efter ett möte hos Barnombudsmannen i dag är förhoppningen att stödet till barn som återvänt till Sverige från IS-kontrollerade områden i Syrien ska bli bättre.

I dag finns kritik mot att sociala myndigheter inte får tillräcklig information om barnen.

En av de som var med på mötet är Daniel Norlander, tillförordnad nationell samordnare mot våldsbejakande extremism.

– De kommer ju hem med fruktansvärt traumatiska upplevelser, och har bevittnat våld och våldtäkter. De har deltagit i träningsläger, de har fått vapenkunskaper, och det är ganska små barn vi pratar om. Dels handlar det om att de här barnen är traumatiserade och behöver stöd och inte har kunnat få det stöd som de behövt. De har ju också börjat på dagis och i skolan utan att skolan vetat om vad barnen bär på.

Hur många barn det är som återvänt till Sverige efter att ha rest med sina föräldrar till områden som kontrolleras av terrorgruppen islamiska staten finns ingen siffra på. Men efter uppgifter om att barn som återvänt inte fått den hjälp de behöver kallade BO till en överläggning med Säkerhetspolisen, polisen, Socialtyrelsen och Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism. Vid mötet idag pratade man bland annat om den skyldighet som finns att anmäla om man misstänker att barn far illa.

– Vi kunde konstatera att när det gäller en del av barnen som kommit tillbaka så har det funnits brister, att informationen inte alltid kommit fram även om alla haft den ambitionen. Men mötet var bra och jag välkomnar att säpo är tydliga med att anmälningsskyldigheten fullt ut gäller för myndigheten, och man har tagit fram rutiner nu och arbetar med att medvetandegöra sin personal. Och vi hade alla samma ambition att se till att barnen får det stöd de behöver, säger Barnombudsmannen Fredrik Malmberg.

Vad är det konkret du tänker ska hända nu då som inte alltid hände innan?

– Det konkreta är ju att socialtjänsten ska få informationen när man har en oro för att barn far illa, att det alltid ska komma fram och då får man göra en bedömning av vad som är rätt stöd för de här barnen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".