Skolverket kritiserar förslag om betyg i fyran

1:12 min

Förslaget att på försök införa betyg från årskurs fyra får kritik från flera remissinstanser, bland annat Skolverket.

Men regeringen backar inte från den blocköverskridande överenskommelsen. 

– Vi tycker att man ska invänta resultatet av utvärderingen av betyg i årskurs sex innan man börjar utforma en försöksverksamhet med betyg från årskurs fyra, säger Cecilia Sandberg, enhetschef på Skolverket.

– Vi tycker också att syftet med försöksverksamheten och hur den ska utvärderas är otydlig.

Regeringen och Alliansen kom i februari 2015 överens om att på försök införa betyg från årskurs fyra.

Enligt förslaget införs det nästa höst i högst 100 skolor och det ska vara frivilligt för skolorna att delta.

Att urvalet är så litet och frivilligt är faktorer som gör att försöket blir svårt att utvärdera, anser Skolverket.

Det tycker även Lärarförbundet, som också är tveksamma till betyg för så unga elever.

– Vi är starkt kritiska. Det finns ingen forskning som visar att tidigare betyg skulle hjälpa upp kunskapsutvecklingen, snarare tvärtom. Det finns forskning som visar att det har negativ effekt för lågpresterande och yngre elever, eftersom det differentierar elever tidigt, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande i Lärarförbundet.

Men trots kritiken håller blocken fast vid kompromissen. Helene Öberg är statssekreterare hos utbildningsminister Gustav Fridolin.

– Vi kommer att gå vidare med förslaget om en försöksverksamhet för betyg i årskurs fyra. Det beror ju på att vi har en överenskommelse med partierna i riksdagen om att vi för att undvika betyg för alla tioåringar kom överens om att man skulle ha en försöksverksamhet för de skolor som är intresserade av att testa. Det är maximalt 100 skolor av de 4000 skolor som finns, säger hon. 

Trots att förslaget får kritik av bland annat Skolverket?

– Vi har förståelse för att det är ett olyckligt förslag, men när vi vet att det fanns en möjlighet för riksdagen att skarpt lagstifta om betyg för alla tioåringar, så bedömer vi ändå att det här är en bättre kompromiss och bättre väg att gå.