Krossat fönster och polisavspärrning
En åttaårig pojke dödades när en handgranat kastades in i en lägenhet i Göteborg. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT.

Brå: Hänsynslösheten har ökat bland kriminella

Polisen ser en mycket oroande utveckling
2:03 min

Hänsynslösheten bland kriminella har blivit större och ytterligare en gräns har passerats i våldsspiralen, menar polis och forskare efter helgens händelse då en åttaårig pojke dödades av en handgranat.

– Det är en mycket oroväckande utveckling. Gränsen för vad som är accepterat att göra inom den kriminella världen har förflyttats säger Erik Siverbo, chef för polisens underrättelseavdelning i Göteborg.

I lägenheten där den åttaårige pojken dödades av en handgranat är en person skriven som dömdes till livstids fängelse för den uppmärksammade skjutningen och dubbelmordet på en restaurang Biskopsgården i mars förra året. Polisen jobbar enligt hypotesen att det handlar om en hämndaktion.

I konflikten mellan olika falanger i stadsdelen finns nu flera exempel på hur ytterligare en gräns passerats i våldsspiralen. Förra sommaren dödades en fyraårig flicka i en bilsprängning i Torslanda och även tidigare har en lägenhet utsatts för explosivt material dock utan personskador.

Att våldsspiralen trappas upp och att även familj och anhöriga riskerar att drabbas gör polisens jobb större och svårare.

– Det är en utveckling som vi måste beakta när vi gör bedömningar av utvecklingen.

Det är än så länge ovanligt att anhöriga är direkt måltavlor i det grova våldet. Men Brottsförebyggande Rådet, Brå, konstaterar i en rapport att allt fler skjutningar på allmän plats är ett exempel på hur hänsynslösheten ökat.
Än finns ingen misstänkt för händelsen som dödade åttaåringen och polisen vädjar om allmänhetens hjälp med tips och iakttagelser.

Kanske kan vittnesuppgifterna bli fler efter den här händelsen menar Daniel Vesterhav på Brottsförbyggande rådet.

– Det som skulle kunna vara en skillnad i det här fallet är just att det är ett barn som dött. Det finns exempel man sett att när utomstående drabbats tycker man att gränsen har passerats och att människor blir lite mer angelägna att tala med polisen än annars, säger Daniel Vesterhav, enhetschef Brottsförbyggande rådet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".