Lööf sommartalade om jobb, hedersvåld och sexbrott

0:29 min

Centerpartiet fortsätter att driva slopad arbetsgivaravgiften för unga under 18 år och i två år för unga, långtidsarbetslösa och nyanlända. Reformen beräknas kosta 12 miljarder. I sitt sommartal pratade hon bland annat om en farlig populism, om sexuella trakasserier, hedersvåld, miljön och om att alla jobb behövs.

– Det har varit en mörk sommar med terror, kuppförsök, laglösa stadsdelar – våldet finns överallt. Mitt i allt detta trivs populisterna, Putin, Le Penn och Jimmy Åkesson. Det kastar långa skuggor och allt för många upplever rädsla. Oro ska tas på allvar och man ska ta samhällsproblem på allvar. Men Sverige behöver inte de som tävlar i att skrika högst eller måla verkligheten mörkast. Sverige behöver stabilitet, ansvar och ett starkt Centerparti, så inledde Annie Lööf sitt sommartal. 

Annie Lööf började också med att hylla den tidigare statsministern och centerledaren Thorbjörn Fälldin som gick bort i sommar. 

– Han var en enkel man, men hans gärning var allt annat än enkel.

Hon talade också om sexuella övergrepp och de många fallen av sexuella ofredanden på festivaler i sommar. 

– Det här är kränkningar och händelser som aldrig går att sudda bort och övergrepp fortsätter att ske.

Och hon uppmanade regeringen: 

– Inför samtyckeslagstiftning, gör det nu!

Annie Lööf talade också om att Centerpartiet vill införa en hederskommission, som ska samla kompetens och tillförlitlig statistik och åtgärder som fungerar mot hedersvåld.

– I Sverige ska vi inte inte svika offren, vi ska ta kampen om jämställdheten, säger hon. 

Hon pratar vidare om jobb och att om alla jobb behövs. 

– Om man är i mitten av livet är det ett jobb man söker inte en universitetsutbildning, så vi behöver fler jobb och alla jobb behövs. 

Redan tidigare har Annie Lööf föreslagit att arbetsgivaravgiften slopas i två år för unga, långtidsarbetslösa och nyanlända, vilket enligt Centern skulle ge 45 000 nya jobb. Reformen väntas kosta runt 11 miljarder kronor, enligt Annie Lööf. Detta pratar hon om även i sitt tal i dag. 

– Det handlar om att företagen ska kunna växa och anställa. Arbetsgivaravgiften gör att det bli svårare för unga och nyanlända att få sitt första jobb. 

För unga under 18 år bör arbetsgivaravgiften slopas helt, för att underlätta ungas inträde på arbetsmarknaden. För en arbetsgivare skulle det innebära att kostnaden för att anställa en ung person skulle minska med i genomsnitt 5 000 kronor per månad. Hur mycket den reformen skulle kosta redovisas inte.

Mot slutet tog Annie Lööf upp miljön och klimatet. Hon pratade om vikten att minska utsläppen och fasa ut mikroplasterna i våra produkter. 

– Vi kan inte blunda för problemet längre. I stilla havet finns världens största soptipp, den är lika stor om Texas. Det visar hur stort problemet är. 

Till sist pratade hon om lantbrukarna och om möjligheten att kunna producera bra mat i Sverige.

– Sverige behöver en livsmedelsstrategi. Tillgången på svenska livsmedel är en fråga om trygghet i en orolig värld. Sverige behöver en strategi med satsningar som kan minska skattetrycket på lantbruksföretagen så att jobb kan växa fram.

– Hela Sverige behöver den här strategin inte bara landsbygdens företag. Den är lika mycket till för de munnar som ska mättas i storstaden. Stad och land hänger ihop.

Annie Lööf var näst sist ut med att hålla sitt traditionsenliga sommartal. I den senaste opinionsmätningen från Sifo som presenterades häromdagen har Centerpartiets väljarstöd ökat från 6,3 till 8,0 procent. 

I helgen håller Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson sitt sommartal.