Kofi Annan ska hjälpa den förtryckta minoriteten rohingyas i Burma

1:26 min

Burma tar nu hjälp av FN:s förre detta generalsekreterare Kofi Annan för att lösa frågan om den förtryckta folkgruppen rohingyas. Det meddelade regeringen i dag.

Den muslimska folkgruppen rohingyas lever under svåra förhållanden i delstaten Rakhine i västra Burma. 120 000 är internerade i läger och de har förvägrats medborgarskap.

FN har rapporterat om tvångsarbete och sexuella övergrepp på rohingyas. Av många burmeser ses de som invandrare och kallas bengaler eftersom de en gång i tiden kom från Bangladesh.

2012 drabbade rohingyas och buddhister samman och situationen förvärrades för folkgruppen. Det var då som många flydde till läger där deras förehavanden övervakas.

Nu har regeringen i Burma, där buddhisterna är i majoritet, bett den förre FN-chefen Kofi Annan att leda en kommission för att få ett slut på brotten mot de mänskliga rättigheterna i Rakhine staten.

Sammanlagt nio personer ska ingå i kommissionen varav sex från Burma och den får i uppdrag att komma med en rad rekommendationer till regeringen.

Kommissionen ska undersöka hur ytterligare våld ska kunna förhindras, men även frågor som rör bistånd, utveckling och försoning ingår i uppdraget. Den har ett år på sig att presentera en rapport.

Burmas de facto ledare Aung San Suu Kyi har kritiserats för att inte ha ägnat rohingyafrågan tillräckligt med uppmärksamhet sedan hon och hennes parti NLD bildade regering.