Plastfabriken Diab.

Giftigt läckage i Laholm

Uppdaterad 17.22

Delar av avspärrningarna har hävts runt det industriområde i Laholm där det på fredagsförmiddagen inträffade ett giftigt läckage. De människor som bor i närheten av industriområdet uppmanas fortfarande att hålla sig inomhus. Det var det giftiga, explosiva ämnet genetron som läckte ut i en av företaget Diab:s lokaler.

På fredagseftermiddagen höll räddningstjänsten en presskonferens om vad som hänt. Patric Ljunggren, SR Halland, återger informationen som gavs.

En anställd gick kvart i elva in och kollade en behållare som innehåller ett ämne som heter genetron, som används som en slags ”bakpulver” i den här tillverkningen.

Där såg han ett stort vitt moln, och då slog han larm. Det här molnet innehåller så farliga ämnen så att om man andas in det och får det i kroppen så bildar det cyanid, vilket man kan dö utav.

Det var farligt i sig, och personal som varit i närheten av det här molnet ska nu undersökas, men än så länge har man inte några skador på någon anställd på Diab.

Dessutom, när man tittar på behållaren ser man att temperaturen har stigit i höjden, 350 kilo genetron fanns i behållaren, och temperaturen var uppe i hela 58 grader.

Då ska man veta att redan när temperaturen når 55 grader är det stor risk att det här ämnet ska explodera.

Just nu väntar man bara på att temperaturen ska sjunka i behållaren, den är nere på drygt 30 grader nu, och inte förrän man kommer ner till 25 grader vågar man försöka ta sig in i lokalen igen.

Brandförsvaret har alltså inte gjort någonting utan bara avvaktat, tills man ser att temperaturen sjunker.

Delar av avspärrningarna hävdes under fredagseftermiddagen.

Patric Ljunggren, SR Halland
patric.ljunggren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".