Många desperata i väntan på hjälp efter jordbävningen

3:08 min

Byn Amatrice är ett av de samhällen som drabbats hårdast av jordbävningen i centrala Italien i natt.

Hör mer i kvartifem Ekot och Studio Ett

– Vi har väntat på att få hjälp i två timmar och det finns två små flickor som ligger under rasmassorna här. Det är en omöjligt situation, säger två kvinnor med gråten i halsen till italiensk tv och pekar på rasmassorna bakom dem.

Skalvet kom strax efter halv fyra på morgonen och hade en magnitud på 6,2. Panikslagna människor flydde ut på gatorna i byar och städer.

Förutom byn Amatrice är samhällena Accumoli, Posta och Arquata del Tronto de värst drabbade, säger räddningpersonal till nyhetsbyrån Reuters.

– Det som är viktigt nu är att garantera säkerheten för räddningspersonalen som försöker rädda människor som fortfarade finns under rasmassorna. De arbetar under mycket svåra förhållanden och de största riskerna nu är att hus fortsätter att rasa, säger journalisten Rosella Santilli, på plats i Amatrice, till italiensk tv.

Borgmästaren i Amatrice sa på morgonen att situationen är mycket allvarlig med många döda.

– Halva byn har försvunnit, säger han.

Svenska Eva Margareta Björklund-Coletti bor sedan många år i Terni, 10 mil från jordbävningens epicentrum, och vaknade av skalvet i natt.

– Jag satt i sängen men det var som att sitta i en båt på havet i vågorna. Det knakade i väggar och fönsterluckorna skallrade. Jag har bott här nere sedan 1979 och det är de kraftigaste skalven jag har känt här sedan dess, säger Eva Margareta Björklund-Coletti.

Italiens premiärminister Matteo Renzi har ställt in en resa till Frankrike för att i stället ta sig an katastrofen.

Dödsiffran befaras stiga ytterligare under dagen i byar som vid den här tiden på sommaren är fulla av italienska semesterfirare.

– Det är ju väldigt mycket sommargäster i de byarna just nu, det gör att det kommer blir fler offer, säger Eva Margareta Björklund-Coletti.