Mahmuoud Komati. Foto: Jan Andersson/SR.

Hizbollah fortsätter slåss mot Israel

Hizbollah kommer att fortsätta med sin kamp för landområdena kring Sheba längs gränsen mellan Libanon och Israel. Det säger Mahmuoud Komati, vice ordförande för den politiska grenen inom Hizbollah till Ekot.

– Vår uppfattning är att jordbruksområdena i Sheba tillhör Libanon. Vi kommer att fortsätta med motståndet för att befria de här områdena från den israeliska ockupationen, säger Mahmuoud Komati.

– Så länge området är ockuperat kommer vi att fortsätta med att försöka befria Sheba.

Några hundra meter från Hizbollahs tv-station
Den politiske ledaren står i ett besöksrum på Hizbollahs presskontor, bredvid Hizbollahs gul-gröna flagga. Kontoret ligger i ett femvåningshus i ett av Hizbollahs starkaste fästen i Beirut.

Några hundra meter bort ligger Hizbollahs egen tv-kanal.

Striderna den här veckan är de värsta sedan september i förra året och handlar om markområden som varit centrala i konflikten mellan Israel och Libanon.

Israel hävdar att området tillhör Golanhöjderna som Israel erövrade från Syrien 1967. Men Syrien, Libanon och Hizbollah hävdar att området tillhör Libanon.

FN däremot anser att Shebaområdet är syriskt.

Strider i veckan
Hizbollah sköt granater och raketer mot israeliska posteringar i tisdags. Israel svarade bland annat med flygattacker mot Hizbollahs fästen.

Under torsdagen fortsatte striderna. Då upprepade också FN:s säkerhetsråd sitt krav på att Hizbollah ska lämna sina vapen.

Men Mahmoud Komati från Hizbollahs politiska gren säger att några vapen inte kommer att överlämnas för Hizbollah är bättre utrustad än Libanons egen armé.

Kan inte jämföras med Israels armé
Den libanesiska armén kan inte jämföras med Israels, som är välutvecklad och har världens mest avancerade vapenteknologi.

– Vi håller på med motståndet för att försvara vårt land, säger Mahmoud Komati.

Jan Andersson, Beirut
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".