Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson.
Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/Maja Suslin/TT

M-kritik mot budgetprognosen

Det är farligt att vara så nöjd
1:24 min

Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson är kritisk mot de ökade utgifterna för de planerade reformerna under nästa år som finansministern annonserade idag.

 Ulf Kristersson säger i en kommentar:

– Jag tror det är farlig att vara så nöjd och belåten som hon lät idag. Jag tror rätt många i Sverige upplever att vi har rätt stora problem som borde hanteras kraftfullt. Dessutom väljer regeringen nu mitt i en högkonjunktur att öka utgifterna och att öka underskotten istället för att komma tillbaka till överskott i de offentliga finanserna.

• Men Magdalena Andersson talar om en stram politik nu under goda tider?

– Ja men det är inte korrekt. Om man ökar underskotten i de offentliga finanserna mitt under brinnande högkonjunktur då för man inte en stram politik. Då för man en politik som om det vore lågkonjunktur. Det tror jag är farligt. Förr eller senare måste vi komma tillbaka till överskott.

Kurvorna pekar ändå åt rätt håll, snart är de statliga finanserna i balans och de pekar mot överskott?

– Egentligen pekar kurvorna lite mindre åt fel håll än tidigare. De gemensamma reformerna på migrationsområdet har gett viss effekt, men vi har fortfarande ett stort utanförskap och många kommer inte in på arbetsmarknaden. Vi har brinnande bilar och stora integrationsproblem. Det är klart att vi har ordentliga problem som måste hanteras. Då kan man inte bara öka utgifterna och öka underskotten utan på allvar börja tänka på lång sikt.

• Så vilka reformer är det du efterlyser?

– Framför allt att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden. Alltså att göra det lättare at få ett första jobb, göra det billigare att anställa människor som inte har så mycket erfarenhet, sänka skatten på låga inkomster. Det är den sortens reformer som får in människor på arbetsmarknaden, säger  Ulf Kristersson.

 

Relaterat

Mer om Svensk politik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".