Handelsbanken vill sälja Industrivärden-aktier för miljarder

0:45 min

Handelsbanken har sålt samtliga sina aktier i Investmentbolaget Industrivärden. Det för att renodla verksamheten och fokusera på att vara bank. 

Aktierna har förvärvats av svenska och internationella institutionella investerare. Och försäljningen innebär en realisationsvinst för Handelsbanken på omkirng 750 miljoner kronor.

Inför beslutet om försäljningen har Handelsbanken ägt drygt 29 miljoner A-aktier i Industrivärden. Marknadsvärdet är i storleksordningen fyra, eller fyra och en halv miljard kronor, och motsvarande nära sju procent av kapitalet i Industrivärden.

De historiska skälen för banken att äga aktier i olika bolag finns inte längre enligt bankens presschef Johan Wallqvist och sedan tidigare har även aktierna sålts i skogs- och hygienbolaget SCA, även det i Handelsbankssfären. En sfär där korsägandet har kritiserats.

Aktierna i Industrivärden erbjöds institutionella investerare under gårdagkvällen. 

Som en effekt av transaktionen kommer Handelsbankens riskexponeringsbelopp att minska och därmed få en positiv effekt på Handelsbankens kärnprimärkapitalrelation med cirka 0,6 procentenheter.

Morgan Stanley och Handelsbanken Capital Markets har varit engagerade som Joint Bookrunners i Transaktionen