EU-motståndare förlorade vid kd-ting

De kristdemokratiska EU-motståndarna åkte på ett svidande nederlag på Kristdemokraternas riksting i Skövde på fredagen. Kristdemokraternas linje är även i fortsättningen att riksdagen ska fatta beslut om och när det blir ett nytt förslag om en ny EU-konstitution.

Partiledaren Göran Hägglund är nöjd.

– Jag tror att det för många ombud blivit uppenbart att vi inte kan driva hur många folkomröstningar som helst. Folkomröstningar är ett undantag i den svenska konstitutionen, vi väljer politiker för att de ska fatta beslut i ett sammanhang, sade Göran Hägglund.

Hätsk debatt
Efter en bitvis hätsk debatt sade en två tredjedelars majoritet av delegaterna på rikstinget nej till alla förslag som krävde en folkomröstning.

Det betyder att kristdemokraterna vill att riksdagen ska ta beslutet den dag det finns ett nytt konstitutionsförslag.

Därmed åkte den EU-kritiska minoriteten inom kristdemokraterna, som under våren argumenterat att partiledningen går i otakt med väljarna och partifolket, på en svidande motgång.

Leif Danielsson som leder det EU-kritiska nätverket inom partiet gläds åt att det trots allt var en tredjedel av rikstinget som röstade för en folkomröstning.

EU-frågan ett hot
Men samtidigt är EU-frågan ett hot mot kristdemokraterna.

Om tillräckligt många kristdemokrater tröttnar på den egna partiledningens europapolitik, och röstar på ett EU-kritiskt parti i stället, hotar det i nästa val att ställa kristdemokraterna utanför riksdagen.

Där har partiledningen nu ett stort ansvar anser Leif Danielsson.

– Det är ändå partiledningen som har det yttersta ansvaret eftersom de tar besluten och även har ansvar för besluten de tar. 

– Jag tycker att partiledningen skulle föra en mer diplomatisk linje och inse att man behöver även EU-kritikerna i partiet, idag verkar man tycka att man kan undvara EU-kritikerna, säger Leif Danielsson, som ville att kristdemokraterna skulle verka för en folkomröstning om EU:s nya konstitution.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista