Italienska högerextremister bildade egen säkerhetspolis

Den italienska säkerhetspolisen har avslöjat en hemlig parallell polisorganisation som har verkat under täckmantel av terroristbekämpning. Den falska polisens två grundare sitter i husarrest och fler än tjugo personer, flera riktiga poliser, är föremål för utredning.

Den parallella underrättelsetjänsten bildades efter terrordådet i Madrid förra året, enligt vad som har framgått av organisationens egen hemsida, som stängdes på fredagen. De två grundarna, som nu sitter i husarrest, är två ökända högerextremister med ett grumligt förflutet i Italiens mörkaste år för ett par årtionden sedan.

Runt sig har de samlat medarbetare från flera av Italiens många poliskårer, rekryteringar som i vissa fall inte tycks ha förstått att de agerade olagligt, utan mandat.

Ändamålet med verksamheten ska främst ha varit att dupera främmande underrättelsetjänster för att komma i åtnjutande av frikostiga anslag inom ramen för den internationella terroristbekämpningen.

Humbugpolisen skickade ut rapporter och informationer om påstådda attentat som planerades av föregivna islamistiska grupper.

De falska bulletinerna gav ett sken av trovärdighet eftersom organisationen hade tentakler inne i det verkliga polisväsendet, och det är ännu oklart hur högt på rangskalan som medbrottslingarna återfinns.

Titti Nylander
titti.nylander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista