Agneta Ramberg: Biden försökte lugna Turkiet

0:18 min

Joe Biden besökte Sverige direkt efter sin blixtvisit i Turkiet. USA:s vicepresident har där försökt lugna den irriterade regeringen, något som verkar ha fått effekt, säger Ekots utrikeskommentator Agneta Ramberg. 

– Besöket handlade om att lägga lite plåster på såren och gjuta olja på vågorna i Turkiet. Det finns en turkisk starkt uttalad bitterhet över att, som man ser det, varken USA och EU-länderna reagerade tillräckligt snabbt på att det gjordes ett kuppförsök mot dem. Istället har man kritiserat dem efteråt för hur regeringen har reagerat med inskränkningar av bland annat yttrandefriheten, säger Agneta Ramberg och fortsätter:

– Nu var Biden ganska känslomässig kring hur förfärligt det här kuppförsöket var, och att man måste inse det turkiska folkets trauma. Det är uppenbarligen någonting han som han sa i Turkiet igår också. 

Är det några andra ingredienser än reaktionerna på kuppförsöket i Turkiet som gör att relationen är så kylig? 

– Ja, vi har så klart också Syrien, där Turkiet är en Nato-allierad och med i alliansen mot IS. Men Turkiet har där tyckts prioritera att slå till mot kurdiska styrkor och fokuserat mindre på IS, det är i alla fall det som de beskyllts för. USA har på andra sidan en allians med kurderna på den syriska sidan, mot IS. Parterna har inte där en samsyn om kurderna, säger Agneta Ramberg. 

Men den situationen förändrades i går av att Turkiet tillsammans med USA gick in i Syrien för att slå till mot IS-styrkor. 

– Där vann Turkiet en liten seger genom att Biden faktiskt sa att kurderna i Syrien inte får vara, som Turkiet säger, väster om floden Eufrat. Är kurderna det, så kommer de att förlora USAs stöd. Det var någonting som Turkiet ville höra, säger Agneta Ramberg.  

Hör hela analysen i ljudet ovan