Kvinna lägger 200-kronorssedel i plånbok.
Kvinna lägger 200-kronorssedel i plånbok. Foto: Izabelle Nordfjell / TT

Konjunkturen försvagas i Sverige

Hushållen ser något mörkare på ekonomin
1:10 min

Det ekonomiska läget i Sverige försvagas något - i alla fall enligt den bild som målas upp i statliga Konjunkturinstitutets senaste barometer. 

Det är företagens och hushållens syn på svensk ekonomi som speglas i barometern. Visaren fortsätter att röra sig bakåt som den har gjort i stort sett hela året och den pekar nu på värdet 100,0 och det är exakt det som anger normalläge i svensk ekonomi.

Förra månaden visade barometern drygt två enheter högre, 102,3.

Det är framför allt tillverkningsindustrin som har blivit mer pessimistisk. Visserligen rapporterar industrin relativt god ordertillväxt på hemmamarknaden men efterfrågan från utlandet har minskat.

Också detaljhandeln ser dystrare på tillvaron. Men det gör däremot inte bygg- och anläggningsbranschen som är det stora undantaget.

Byggföretagen rapporterar om växande orderstockar och sex av tio byggföretag anger arbetskraftsbrist som det främsta hindret för att öka byggandet ytterligare.

Hushållens samlade syn på den egna ekonomin och på landets ekonomi har blivit något mörkare, enligt Konjunkturbarometern.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".