Bostadspriser fortsatt höga

1:51 min

Trenden hittills i augusti är att efterfrågan och priser har återhämtat sig från nedgången under sommaren, enligt mäklare som Ekot varit i kontakt med.

Nu i helgen drar försäljningen av bostäder igång på allvar efter semestern.

– Det ska bli spännande. Det är kanske den bästa helgen på hela året. Många visningar och många kunder som kommit tillbaka från semestern, säger Göran Pagrot, fastighetsmäklare på ERA med kontor på Söder i Stockholm.

– Efter att priserna sjönk i samband med att amorteringskravet infördes i juni, så har marknaden återhämtat sig. Priserna ligger nu ganska nära tidigare toppar, säger han.

Hans intryck bekräftas av Fastighetsbyråns senaste medlemsenkät. Mäklare runt om i landet ser att efterfrågan åter ökar och den största ökningen sker utanför storstäderna Stockholm och Göteborg.

I Stockholm kostar nu en innerstadslägenhet strax under 90 000 kronor per kvadratmeter.

Det är historiskt högt, men högt även jämfört med priserna i de flesta europeiska huvudstäder.

I Köpenhamn till exempel, där priserna stigit kraftigt de senaste fem åren, ligger priserna på hälften.

Frågan är om vi kan vänta ytterligare prisökningar i höst, eller har amorteringskrav och det faktum att bostadsräntorna inte sjunker längre, satt stopp för uppgången?

De flesta prognoser från banker, konjunkturinstitut och mäklarhus förutspår en stabil marknad med priser som tenderar att leta sig uppåt, om än inte i samma takt som tidigare.

Göran Pagrot som mäklat i 25 år, tror också på en fortsatt stark efterfrågan i Stockholm:

– En låg bostadsränta är det viktigaste, nu kring en procent, stor inflyttning och att vi har jobben kvar. Det gör att priserna håller sig på höga nivåer. På Söder i Stockholm, där jag säljer mest, är priset nu runt 90 000 kronor per kvadratmeter, och det är ju historiskt högt. Jag tror vi ligger där någonstans framöver.

Är det hållbart i längden?

– Ja, så länge räntorna är så här låga, pengarna är nästan gratis, men man ska nog akta sig. Vi har nog inte den här låga räntan om fem eller tio år.