Ekot på plats: Ytterligare hus har rasat i efterskalven

8:07 min

Omfattningen av jordbävningen i de centrala delarna av Italien blir allt mer påtaglig. Under dagen har det varit flera efterskalv och ytterligare byggnader har rasat. Ekots utsända Kajsa Norell har varit i det drabbade området och vittnar om stor förödelse och frustration bland de drabbade.

I går kunde man ta sig in i Amatrice och se förödelsen men i dag har man stängt av hela byn.

– Nu vågar inte polisen släppa in någon nära överhuvudtaget för att det är fara för att alla husen i staden ska rasa. Samtidigt är det ju många som inte vet var deras anhöriga tagit vägen.

Under dagen har Kajsa Norell istället besökt en bergstopp som ligger mittemot och har utsikt ut över Amatrice, som är den värst drabbade staden.

– I dag har det varit flera rejäla efterskalv. Så en hel del av de delar som klarade det största första skalvet, har rasat i dag. Till exempel ett vackert klocktorn till en gammal gammal kyrka, tornet klarade det första skalvet men nu så såg man att det lutade betänkligt. Bonden som jag besökte där uppe på berget sa att i nästa efterskalv så kommer det att rasa, säger hon. 

Bonden hade själv varit väldigt engagerad i arbetet med att hjälpa människor på plats.

– Det handlar ju om hans grannar och föräldrar till barnen i hans barns klass och det var många av de som han hjälpte till att dra ut där på morgonen i går som inte hade klarat sig och i dag var det ju i princip ingen som levde när de drog ut dem.

– Han hade det nu också tufft att förklara för sina barn att det finns klasskompisar till dem som inte kommer komma tillbaka till skolan när den börjar igen om ett par veckor igen, säger Ekots Kajsa Norell.

Hon berättar om ett starkt möte med en man som fortfarande inte visste var hans dotter var.

– Hans fru var helt uppriven och trodde han ljög för henne, och sa att ”du vet visst var hon är”. Men det visste han ju inte och det var ju såklart en stor tragedi för den familjen. 

Hur resonerar man i Italien i dag kring säkerhet i de här delarna av landet?

– Det man ska komma ihåg är att många av de här husen är medeltida. Det är strikta regler kring vad man får göra med dem. Det är till exempel svårt att bara köra in armering  i den typen av hus vilket kanske skulle ha hjälpt.

Kajsa Norell beskriver att man då står med alternativen om man ska låta de här medeltida husen stå obebodda och förbjuda folk att bo i dem eller om man ska förstöra kulturarv.

– Det är inte en helt enkel fråga. Sedan finns det säkert många aspekter med byggfusk och så vidare. Men just i Amatrice handlar det till stor del om medeltida hus som är gjorda av stenar och ingen armering och väldigt begränsat med klister mellan stenarna och när marken börjar skaka så rasar stenarna in och ligger man under så ska det mycket till att man överlever det, säger Kajsa Norell.