Fångar i Israel hungerstrejkar

1:59 min

I Israel sitter mer än 700 människor i fängelse utan åtal eller dom och utan att veta hur länge de ska sitta där. Nu hungerstrejkar många fångar i protest. Vår utsände i Mellanöstern Jesper Lindau träffade mamman till en av dem och hon berättade att Malek Al-Qadi inte mår bra efter 42 dagar utan mat.

– Han har huvudvärk, smärtor i fötter och armar och han kan inte gå eftersom han hungerstrejkat så länge, säger mamma Ysra Al-Qadi. 

Han är förd till sjukhus, berättar hon, men vet inte hur länge han ska ligga där, eller för den delen hur länge han kommer att vara fängslad efter det att han greps i maj, och då oklart för vad.

– Han kan hållas kvar i fyra, fem eller åtta månader. Han vet inte, det är därför han slutat äta, för att få veta hur länge han ska sitta fängslad, säger Ysra Al-Qadi.

Det kallas administrativt förvar, har använts i Israel under lång tid. Den gripne kan hållas på obestämd tid, utan åtal eller rättegång och bevisen kan vara hemliga.

Det används mot de som anses vara ett säkerhetshot, har använts mot ett fåtal israeler, men drabbar i praktiken nästan bara palestinier.

Just nu sitter mer än 700 palestinier i administrativt förvar

På ett torg i palestinska Ramallah pågår en demonstration till stöd för fångarna. Den palestinske ministern för fångar Issa Qaraq är där.

– Den palestinska myndigheten gör vad den kan, men det är tydligt att inte bara Israel skiter i oss, utan hela världen, säger Issa Qaraq.

Att det bara är omvärldens fel håller inte alla med om, det finns ett utbrett missnöje med de palestinska ledarna. Waffa sitter med flera kvinnor på torget i Ramallha som alla har sina barn i förvar.

– Jag håller regeringen ansvarig, den är svag, säger Waffa.

Jag frågar henne varför, och hon säger "pengar, allting handlar om pengar, och det tar död på folk".