Ardalan Shekarabis initiativ att begränsa tidigare statsråds möjligheter att ta del av statsrådspension vid andra inkomster välkomnas av Andreas Norlén (M). På fotot syns också tidigare Fredrik Reinfeldt när han talar på Avanza forum 2015.
Ardalan Shekarabis initiativ att begränsa tidigare statsråds möjligheter att ta del av statsrådspension vid andra inkomster välkomnas av Andreas Norlén (M). Foto: Janerik Henriksson, Christine Olsson / TT, samt Tomas Oneborg / SvD / TT

Regler för avgångna ministrars statsrådspension ska ändras

"Inte förenligt med folkets förväntningar"
1:57 min

Regeringen vill ändra regelverket för den statsrådspension som avgångna ministrar kan ha rätt till. Nu är det möjligt för tidigare ministrar att både få statsrådspension och ha inkomster i ett eget bolag, men det hoppas civilminister Ardalan Shekarabi nu sätta stopp för. "Det är inte förenligt med svenska folkets förväntningar", säger civilministern.

– Det är i dag teoretiskt möjligt att för ett före detta statsråd erhålla statsrådspension och samtidigt placera inkomster i ett bolag för att de här inkomsterna inte ska påverka pensionen, säger civilminister Ardalan Shekarabi och fortsätter.

– Det är inte förenligt varken med svenska folkets förväntningar eller regelverkets intentioner. Därför vill vi förändra reglerna för att inkomster som läggs i bolag också ska räknas och påverka pensioner.

Hur ska det fungera praktiskt, har man pengar i ett bolag kan man ju jämka inkomster mot förluster?

– Det finns en ordning för det här som används för ersättningar som går till myndighetschefer och riksdagsledamöter.

Statsrådspension kan den få som varit minister i minst sex år och fyllt 50 år vid sin avgång.

Inkomster ska påverka statsrådspensionen, men om inkomsterna läggs i ett bolag påverkas inte pensionen.

Flera tidigare ministrar, exempelvis statsministrarna Göran Persson och Fredrik Reinfeldt har ifrågasatts för att de har tjänat pengar i sina bolag men ändå tagit ut full statsrådspension.

Senast det här regelverket ändrades var 2005 och nu skriver alltså civilminister Ardalan Shekarabi på DN Debatt att regeringen vill ändra på det.

Regelverket hoppas han ska vara ändrat under den här mandatperioden.

Vilket stöd tror du att du har för den här förändringen?

– Jag förväntar mig att det finns ett brett stöd för det här. De demokratiska institutionernas legitimitet bygger ju ändå på folkets förtroende, både för företrädarna men också för regelverken, säger Ardalan Shekarabi.

Varför vill du ändra det här nu?

– Vi har arbetat med den här frågan sedan maktskiftet. Vi ändrade regelverket för myndighetschefer före sommaren och går nu vidare med statsråden, säger Ardalan Shekarabi och fortsätter.

– Vi har också tillsatt en utredning som tittar på villkoren för statsråd och statssekreterare i samband med övergång från politiken till näringslivet. Då utreder vi bland annat frågan om karantänsregler, säger Ardalan Shekarabi.

Moderaternas ordförande i konstitionsutskottet ställer sig också bakom en regeländring. 
– Det är bra att det görs en genomlysning. Utgångspunkten är att man ska försörja sig själv när man har lämnat regeringen. Då är det viktigt att reglerna säkerställer att det blir på det sättet, säger konstitutionsutskottets ordförande Andreas Norlén (M) till TT. 

Rättelse: I en tidigare version påstod vi felaktigt att förre finansministern Pär Nuder tagit emot full statsrådspension samtidigt som han haft inkomster till sitt bolag. Det stämmer inte.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".