Tommy Zethraeus får fortsätta sitta fängslad

81 min

Stureplansmördaren Tommy Zethraeus kommer att vara fortsatt dömd till livstids fängelse, rapporterar SVT Nyheter.

I april beslutade Örebro tingsrätt att tidsbestämma Zethraeus livstidsstraff till 36 år. I sådana fall skulle han ha villkorligt frigivits i slutet av år 2018, men Göta hovrätt river nu alltså upp beslutet.

Enligt SVT anser hovrätten att Zethraeus har uppvisat en positiv utveckling men att risken för återfall i allvarlig brottslighet är för stor för ett tidsbestämt straff.

Tommy Zethraeus, numera Tommy Eriksson, dömdes 1995 för mordet på fyra människor utanför en nattklubb på Stureplan i Stockholm. Han och två vänner hade under en natt i december året innan nekats i dörren till nattklubben Sturecompagniet. De återvände någon timme senare med automatvapen och sköt in mot entrén. 

Tommy Zethraeus dömdes till livstids fängelse för fyra mord och flera försök till mord. De andra två som var med dömdes till sex års fängelse för bland annat medhjälp till mord.

Redan i september 2014 bestämde Örebro tingsrätt strafflängden till 33 år, vilket skulle ha inneburit frigivning i år, men Göta hovrätt gick emot även det beslutet.