Juridisk expert dömer ut polisens agerande mot 13-åring

Direkt
Sänds kl. 18.00 - 18.00

Polisen lämnade en 13-åring ensam i ett skogsparti efter ett bråk på en festival i Stockholm i fredags kväll. Helt i enlighet med reglerna säger stockholmspolisen, men det ifrågasätts av en juridisk expert.

Docenten i straffrätt Annika Norée, som specialiserat sig på polisers våldsanvändning, har svårt att se att det skulle finnas något lagstöd för den typen av ingripanden.

– Det finns regler om när polisen får omhänderta, avvisa och avlägsna personer, men oavsett vilken tvångsåtgärd det är frågan om så måste man hålla sig inom två grundläggande principer: Det måste vara nödvändigt och försvarligt.

– Jag kan inte se att det kan vara försvarligt att dumpa ett barn i skogen, säger Annika Norée.

Hon är kritisk mot att polisen dumpade 13-åringen i skogen, efter att han omhändertagits på en festival i Stockholm i fredags kväll.

Pojken hade varit på festivalen We Are Sthlm, och enligt honom själv gått emellan i ett bråk, när vakter tog honom till ett tält. Där tog polisen över och körde ut och lämnade honom i ett skogsparti, där han inte visste var han befann sig.

Så här berättar han för P4 Stockholm:

– Jag var ledsen, jag började gråta. Det var helt tomt. Så jag gick runt. Jag var rädd också, säger 13-åringen.

Pojken, som vill vara anonym, ringde hem och vid 01-tiden på natten kunde hans pappa lokalisera honom, någonstans i närheten av Kaknästornet på Djurgården.

– Man kan inte göra så här med en liten pojke, han är 13 år. Man ska inte behandla ett litet barn så här, säger Adams pappa.

Hur mådde du under den tiden, innan du hittade honom?

– Jag var förbannad!

På ungdomsjouren i Stockholms Stad tycker man generellt inte att det är lämpligt att lämna av barn och unga i skogen.

Samtidigt verkar det inte vara ett vanligt tillvägagångssätt från polisens sida, säger chefen för Framtid Stockholm och Ungdomsjouren, Mikael Jeppsson.

– Nej, jag är inte bekant med det här arbetssättet. Vi vet att polisen arbetar så här i vissa fall, i samband med stora idrottsevenemang eller stora politiska manifestationer, men så här med yngre personer är det inte bekant för oss.

Docenten i straffrätt Annika Norée säger att polisen borde ha kontaktat föräldrarna.

– I ett sådant läge så finns det regler som säger att man får avvisa bråkstakar från ett festivalområde, men det innebär inte att man får avlägsna personer vart som helst.

Vad bör man göra med en 13-åring?

– Det beror på vad 13-åringen har gjort. Det lämpligaste är att ta 13-åringen till mamma och pappa, och barnet inte har gjort något, och har barnet det så ska det till polisen.

Inte ut i skogen?

– Inte ut i skogen, nej.