Italienska Norcia klarade sig undan jordbävningskatastrofen i Italien

2:04 min

Skadorna som den efter den kraftiga jordbävningen natten mot onsdagen skiljer sig mycket åt inom det drabbade området. Förklaringen är bland annat stora skillnader i det förebyggande arbetet i de tre olika regioner som drabbats.

Nicolina Berardi i Norcia berättar om mardrömsnatten i onsdags, när hon vaknade av jordbävningen.

– Hela huset skakade och böcker och möbler föll huller om buller, säger hon.

Men i likhet med grannhusen stod hennes hus kvar, i det närmaste utan skador.

Den lilla staden Norcia ligger mitt i det jordbävningsdrabbade området och jordbävningen var mycket kraftig här, men till skillnad från i flera av grannstäderna klarade sig både hus och invånare i staden.

Förklaringen är att Norcia ligger i regionen Umbrien, som ända sedan den drabbades av en förödande jordbävning 1979 aktivt har arbetat med att säkra både offentliga byggnader och bostadshus.

Nicolina Berardi berättar att hennes hus är från 1400-talet men att det renoverats enligt nya normer för jordbävningssäkerhet som infördes i hela landet 1997.

– De har klätt stenväggarna invändigt med ett stålnät, och lagt ytterligare ett lager cement ovan på det. Dessutom finns en stålbalk som håller ihop huset och taket är bytt till lätt trä, säger hon.

Det här räddade familjens liv i onsdags natt.

I Norcia har det varit obligatoriskt för alla invånare att säkra sina hus och hälften av kostnaderna har regionen stått för. 

Umbriens sätt att arbeta förebyggande står i stark kontrast till grannregionerna Marche och Lazio, där hela städer och byar rasat.

Där har det även visat sig att nybyggda och nyrenoverade byggnader inte har följt riktlinjerna för att bygga jordbävningssäkert.