KO varnar för dyra sommarlån

Sommarsemestern är tillsammans med julen en gyllene tid för de så kallade ”snabblånen”. Nu varnar Konsumentombudsmannen för sommarlånen.

Det handlar om snabba lån utan säkerhet. Konsumenten kan låna flera hundra tusen till konsumtion, ofta knutet till butik eller postorderhandel.

– Det hjälper inte att ränteläget är lågt nu. Det är fara för skuldfälla i alla fall, säger ställföreträdande KO, Marianne Åbyhammar.

– Det är klart att det är en fara att överskuldsätta sig. Man måste tänka på att man måste kunna betala tillbaka krediterna, och klara av att betala även om räntan stiger, säger hon.

Kan vara skuldfälla
Snabblån utan säkerhet kan ändå vara en skuldfälla, enligt KO. Just för att de här lånen inte prövar om konsumenten har någon återbetalningsförmåga. Räntan varierar mycket för snabblånen: från cirka 6 procent till över 30.

Högsta Domstolen har pekat ut 120 procent i låneränta som ocker. Men även om snabblånen ligger lägre, så ifrågasätter nu KO om det verkligen är skäliga kreditkostnader som tas ut av utsatta konsumenter.

Konsumentombudsmannen protesterar också mot den aggressiva marknadsföring som de här snabblånen saluförs med, och där man bara betonar hur snabbt man kan få pengarna.

Hitta bästa snabblånen
De här snabblånen handlar inte om bilköp eller köp av bostad, men det kan ändå röra sig om flera hundra tusen kronor till konsumtion.

Ska man ändå låna, så uppmanar KO, konsumenterna att först hitta de bästa snabblånen. Om man nu inte tar lån med säkerhet, för då får man de allra lägsta låneräntorna.

KO varnar särskilt för två typer av köpsituationer.

– Det är i samband med detaljhandel eller postorder som man får de dyraste räntebeloppen, säger Marianne Åbyhammar, ställföreträdande KO.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se